jak otworzyć stopień?
jestem instruktorem przy hufcu bez drużyny. chce otworzyć stopień HR lecz nie wiem jak to zrobić. jestem na obozie harcerskim i zastanawiam się czy komendant obozu może w jakiś sposób otworzyć ten stopień. jestem opiekunem drużyny lecz mam wyższy stopień drużynowego więc mam tu problem. proszę o konkretną odpowiedz i w miarę możliwości szybką
z tego co mi wiadomo, jeżeli nie przynależysz do drużyny wędrowniczej lub w środowisku nie ma kapituły stopni to stopień wędrowniczy winno otwierać się przy hufcowej Kapitule Stopni Wędrowniczych. jeżeli takowej nie ma u Ciebie w hufcu, sądzę że po konsultacji z wybranym przez Ciebie opiekunem na stopień i za zgodą komendanta hufca możesz mieć otwartą próbę rozkazem komendanta hufca, bo to on w tej chwili jest Twoim bezpośrednim przełożonym z racji Twojego nie przynależenia do konkretnego środowiska, w tym jest również odpowiedzialny za próbę na stopień.
mam nadzieję, ze troszeczkę pomogłam : )
mam nadzieję, ze troszeczkę pomogłam : )
sam. Joanna Janeczko
"Pozostawcie ten świat odrobinę lepszym niż go zastaliście"
"Pozostawcie ten świat odrobinę lepszym niż go zastaliście"
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
właśnie, to opiekun musi mieć wyższy stopień, niekoniecznie drużynowy 

sam. Aleksandra Lewandowska
przyboczna 24 Toruńskiej Drużyny Harcerskiej "Strzelnica" im. Ernesta Setona
24 Szczep Harcerski im. Obrońców Westerplatte www.facebook.com/24SzczepHarcerski
przyboczna 24 Toruńskiej Drużyny Harcerskiej "Strzelnica" im. Ernesta Setona
24 Szczep Harcerski im. Obrońców Westerplatte www.facebook.com/24SzczepHarcerski
nowoczesne kuchnie warszawa