Patrol wędrowniczy
-
- Użytkownik
- imię i nazwisko: Piotr Pietrzak
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: brak
- Chorągiew: GK ZHP
- organizacja: ZHP
Mam takie wątpliwości...
Czy w ZHP istnieje jeszcze coś takiego jak samodzielny patrol wędrowniczy? Jak wiemy drużyna wędrownicza musi liczyć minimum 9 osób, a może działaś oficjalnie w hufcu jakiś patrol składający się np z 6 osób? Czy jest to określone gdzieś przez statut (nic takiego nie znalazłem, ale może szukałem trochę niedokładnie)?
I nie mówię tu o patrolu wędrowniczym działającym np. przy drużynie starszoharcerskiej.
z góry dzięki,
pozdrawiam
Czy w ZHP istnieje jeszcze coś takiego jak samodzielny patrol wędrowniczy? Jak wiemy drużyna wędrownicza musi liczyć minimum 9 osób, a może działaś oficjalnie w hufcu jakiś patrol składający się np z 6 osób? Czy jest to określone gdzieś przez statut (nic takiego nie znalazłem, ale może szukałem trochę niedokładnie)?
I nie mówię tu o patrolu wędrowniczym działającym np. przy drużynie starszoharcerskiej.
z góry dzięki,
pozdrawiam
hm. Piotr Pietrzak
-
- Użytkownik
- imię i nazwisko: Piotr Pietrzak
- Hufiec: brak
- Chorągiew: GK ZHP
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Czesław Przybytek
- Hufiec: Kraków-Krowodrza
- Chorągiew: Krakowska
- Kontakt:
Nie "działa" a "może działać".jojo1690 pisze:Druzyna wedrownicza dziala na zasdzie patroli zadaniowych.
W przypadku działania "patrolami zadaniowymi" byłoby lepiej nazywać to "gromadą wędrowniczą" niż drużyną.
Będzie bliżej prawdy.
Swego czasu w szczepie zaczęliśmy określać tak nasz "zespół wędrowniczy" który składa się wyłącznie z funkcyjnych.
hm. Czesław Przybytek HR
tel.kom. 519-160-185
tel.kom. 519-160-185
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Jeszcze w czasach gdy wędrownicy byli ....harcerstwem starszym ( lata "ofensywy starszoharcerskiej" i KIHAM-ów/ wyraźnie w metodyce tej grupy zapisano, że system zastępowy się "wyczerpuje" na rzecz patroli "zadaniowych", indywidualnej pracy pojedyńczych harcerzy i przeróżnych doraźnych sztabów. Tak skonstruowany zespół w swej istocie przestawał być klasyczną drużyną. I faktycznie, najbliżej mu do Gromady Wędrowniczej, co zresztą nasi poprzednicy odkryli....przed wojną. 

A myślicie, że przy GZ można by utworzyć patrol wędrowniczy ? Po prostu mam w Gromadzie tyle kadry w wieku wędrowniczym, że fajnie by było jakbyśmy robili coś dla Siebie 

HO Sandra Dyks
Zastępca komendantki II Tyskiego Szczepu Harcerskiego "Horyzonty"
Drużynowa GZ "Mieszkańcy czarodziejskiej planety"
Zastępca komendantki II Tyskiego Szczepu Harcerskiego "Horyzonty"
Drużynowa GZ "Mieszkańcy czarodziejskiej planety"
nowoczesne kuchnie warszawa