Zmiany w konstytucji
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Mam pytanie. Szczerze wyznam, że nigdy się nad tym poważnie nie zastanawiałem, dopiero dziś zdarzyła się okazja i wyznam, że mam pewne wątpliwości. Jak wygląda zmiana (wprowadzenie poprawek) do konstytucji drużyny w waszych środowiskach? Czy za każdym razem pytacie komendanta o zgodę? Kto pilnuję, żeby zmiana była zgodna z normami wyższego rzędu? Kto może zmienić konstytucję drużyny(zjazd, drużynowy, właściwy komendant)? Jeżeli nad tym głosujecie, to jaką przyjęliście większość?
Mam nadzieję, że w spokoju i ładzie wymienimy się poglądami na ten temat.
Więc otwieram dyskusję: "Jak to jest u was w środowiskach?"
Mam nadzieję, że w spokoju i ładzie wymienimy się poglądami na ten temat.
Więc otwieram dyskusję: "Jak to jest u was w środowiskach?"
drużynowy 7 GZ "Leśne Ogniki"
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Konstytucja jest niezmienna. Można co najwyżej uchwalić poprawkę na Zbiórce Walnej większością 2/3 głosów przy 2/3 obecnych.
Maciej Pietraszczyk 503-664-824
hsg@zhp.pl; maciej.pietraszczyk@strazgraniczna.pl
Nad sruby korouhev zavlála, to v¹ak neznaèÃ, ¾e je tam sláva,
v¹em vìrným poka¾dé nesmÃrnou sÃlu a jednotu dává,
ve znaku kalich, v kalichu vÃra, jen pravda vÃtìzÃ, v pravdì je sÃla.
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Maćku - skoro K jest niezmienna to czym jest poprawka?
poza tym skąd wynika wskazana przez Ciebie większość 2/3 przy obecności 2/3?
tzn. ja nie mówię że to złe rowiązanie - a tylko że nie znajduje żadnej regulacji która by to narzucała
poza tym jeśli chodzi o materię prawnokonstytucyjną to są różne rozwiązania - jedne konstytucje nie przewidują zmian (chyba amerykańska ale głowy nie dam bo prawem konstytucyunym to się już 4 lata nie zajmowałem) i tam uchwala się tzw. poprawki a np. polska konstytucja przewiduje tryb zmian
poza tym skąd wynika wskazana przez Ciebie większość 2/3 przy obecności 2/3?
tzn. ja nie mówię że to złe rowiązanie - a tylko że nie znajduje żadnej regulacji która by to narzucała
poza tym jeśli chodzi o materię prawnokonstytucyjną to są różne rozwiązania - jedne konstytucje nie przewidują zmian (chyba amerykańska ale głowy nie dam bo prawem konstytucyunym to się już 4 lata nie zajmowałem) i tam uchwala się tzw. poprawki a np. polska konstytucja przewiduje tryb zmian
Per Concordia Ad Victoria
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Maćku, źródłem takich przepisów jest uchwała pierwszej Walnej Zbiórki Drużyny. Tak, jak napisał Grzegorz, mówimy o konstytucjach drużyn, a nie systemach konstytucyjnych państw. Oczywiście, jest tu jakieś odniesienie, ale nie jest ono bezpośrednie.
Dodam ci, że w naszej drużynie konstytucja nie składa się z jednego dokumentu, tylko zawiera ich kilka, w tym dokumenty programowe i Regulamin Organizacyjny.
Poprawka jest sprecyzowaniem ogólnych zapisów konstytucji pozwalającym właściwie ją odczytywać.

P.S. Zasada poprawek wywodzi się właśnie z konstytucji amerykańskiej.
Dodam ci, że w naszej drużynie konstytucja nie składa się z jednego dokumentu, tylko zawiera ich kilka, w tym dokumenty programowe i Regulamin Organizacyjny.
Poprawka jest sprecyzowaniem ogólnych zapisów konstytucji pozwalającym właściwie ją odczytywać.

P.S. Zasada poprawek wywodzi się właśnie z konstytucji amerykańskiej.
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
no czyli suma sumarum jesli w pierwszej Konstytucji nie było mowy o zmianach to istnieje taka możliwość pod warunkiem że decyzje podejmie taki sam organ tą samą mocą - w Waszym przypadku o którym mówicie to będzie walna zbiórka drużyny i w jej kompetencjach będzie zmiana czy tez poprawki (do wyboru)
jesli w pierwotnej konstytucji były zapisu o tym jak w przyszłości zmieniać /poprawiać konstytucję to się tego należy trzymać
a co do Komendanta to w mojej ocenie on jedynie podaje do wiadomości zmiany a nie zatwierdza ich
inną rzeczą że pzrysługuje mu niejako prawo weryfikacji zgodności z prawem wewnętrznym i powszechnym - ale tylko tyle
zatem jeśli jest w K zapis że drużyna przyjmuje barwę seledynową różową to podaje to tylko do wiadomości i nie bardzo ma tu co zatwierdzać
jesli w pierwotnej konstytucji były zapisu o tym jak w przyszłości zmieniać /poprawiać konstytucję to się tego należy trzymać
a co do Komendanta to w mojej ocenie on jedynie podaje do wiadomości zmiany a nie zatwierdza ich
inną rzeczą że pzrysługuje mu niejako prawo weryfikacji zgodności z prawem wewnętrznym i powszechnym - ale tylko tyle
zatem jeśli jest w K zapis że drużyna przyjmuje barwę seledynową różową to podaje to tylko do wiadomości i nie bardzo ma tu co zatwierdzać
Per Concordia Ad Victoria
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
zawsze istnieje taka możliwość - zbiórka konstytucyjna - najwyższa władza w drużynie wędrowniczej. Osobiście uważam że poprawki do konstytucji powinny być wprowadzane tylko na zbiórce konstytucyjnej zwoływanej w sytuacji wymagającej tego, przy udziale wszystkich członków drużyny. Myślę że członkowie takiej drużyny muszą poczuć że zbiórka konstytucyjna to coś poważnego i pociąga za sobą zmiany w najważniejszym dokumencie dla drużyny. Muszą mieć świadomość że konstytucja nie polega na dopisywaniu paragrafów "bo wygodniej".Alek pisze:no czyli suma sumarum jesli w pierwszej Konstytucji nie było mowy o zmianach to istnieje taka możliwość pod warunkiem że decyzje podejmie taki sam organ tą samą mocą - w Waszym przypadku o którym mówicie to będzie walna zbiórka drużyny i w jej kompetencjach będzie zmiana czy tez poprawki (do wyboru)
phm. Łukasz Kordyzon HR
Przewodniczący KSW przy 8 KSDHiZ im. Zawiszy Czarnego "Czarny Szczep"
Członek ZKK Hufca Kielce Południe
Przewodniczący KSW przy 8 KSDHiZ im. Zawiszy Czarnego "Czarny Szczep"
Członek ZKK Hufca Kielce Południe
Do zakończenia okresu próbnego wystarczy przedstawić konstytucję komendzie, więc myślę, że w wypadku zmian również wystarczy zwykłe poinformowanie komendy, która nic nie musi zatwierdzać, ogłaszać, itp.
zarys metodyki pisze:Na koniec nie powinniśmy zapomnieć o zasadach wprowadzania zmian do konstytucji. Możemy również ustanowić osobę odpowiedzialną za przestrzeganie w drużynie konstytucji, przeprowadzanie zbiórek konstytucyj- nych, przechowywanie oryginału konstytucji (może się ona nazywać np. strażnikiem konstytucji). Konstytucja musi być zatwierdzona przez całą drużynę.
Tomasz Rojek
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Każda drużyna może sobie sama ustalić ilość ludzi obecnych i głosów potrzebnych do zmiany konstytucji... I z resztą konstytucja musi być zatwierdzona przez całą drużynę. Więc z ustaleń wspólnych wynika czy w drużynie jest demokracja czy autorytaryzm drużynowego. Jeśli ktoś napisze, że poprawki do konstytucji może wprowadzać tylko drużynowy to tak będzie.Maciek P pisze:Konstytucja jest niezmienna. Można co najwyżej uchwalić poprawkę na Zbiórce Walnej większością 2/3 głosów przy 2/3 obecnych.

www.1kdw.hostingasp.pl
Zastępca Komendanta I Kutnowskiego Szczepu "Innominata"
Zastępca Komendanta I Kutnowskiego Szczepu "Innominata"
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Niestety tak nie powinno być. Zaprzeczasz sam sobie. Najpierw piszesz, że konstytucja musi być zatwierdzana przez całą drużynę a za chwilę popierasz, że zapis może zmieniać jedna osoba. Jesteśmy organizacją wychowującą młodych obywateli. Takie zwyczaje mogą spowodować, że wychowamy nowego Stalina czy Hitlera. Dla tego konstytucja powinna być zatwierdzana przez wyższe instancje.
10 HDŻ Katowice
Zło dobrem zwyciężaj.
Zło dobrem zwyciężaj.
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Dokładnie, Leonie, z ust mi wyjąłeś.
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Poza ostatnim zdaniem, które do reszty ma się nijak.
nowoczesne kuchnie warszawa