Mundury w drużynach specjalności proobronnej
a może by tak stworzyć regulamin mundurowy dla drużyn proobronnych
- z jednej strony aby było wygodne, typu moro
- z drugiej strony inne niż kiedykolwiek nosiło wojsko polskie
- i na tyle zmienione, że będzie można poznać od razu, że to harcerze
może poszukać na rynku europejskim, która armia ma ciekawe i dobre moro i sprzedaje je jako nowe, a jednocześnie nie jest kosmicznie drogie
4 Żywioły mogłyby sprowadzać to większymi partiami, dorzucić do tego kapelusze "pustynne" i apaszki, ponaszywać naszywki lub na mocne rzepy odznaczenia harcerskie i skautowe
i co najważniejsze, prawo do noszenia takiego umundurowania miałyby tylko te drużyny, którym oficjalnie nadano miano drużyny specjalnościowej
od tego momentu definitywny koniec chodzenia w moro przez harcerzy poza zajęciami w lesie, w terenie
skoro wodniacy mogą mieć swój typ umundurowania ze względu na swoją specyfikę, to dlaczego nie mogą mieć go drużyny proobronne
może poszukać na rynku europejskim, która armia ma ciekawe i dobre moro i sprzedaje je jako nowe, a jednocześnie nie jest kosmicznie drogie
4 Żywioły mogłyby sprowadzać to większymi partiami, dorzucić do tego kapelusze "pustynne" i apaszki, ponaszywać naszywki lub na mocne rzepy odznaczenia harcerskie i skautowe
i co najważniejsze, prawo do noszenia takiego umundurowania miałyby tylko te drużyny, którym oficjalnie nadano miano drużyny specjalnościowej
od tego momentu definitywny koniec chodzenia w moro przez harcerzy poza zajęciami w lesie, w terenie
skoro wodniacy mogą mieć swój typ umundurowania ze względu na swoją specyfikę, to dlaczego nie mogą mieć go drużyny proobronne
Zadawałem takie pytanie w Wydziale Specjalności. Wydział był przeciwny. End of Topic :]dalkow pisze:a może by tak stworzyć regulamin mundurowy dla drużyn proobronnych
hm. Michał "g00rek" Górecki
I love BP
I love BP
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Czesław Przybytek
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Kraków-Krowodrza
- Chorągiew: Krakowska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
Wydział ? Chyba raczej Tomek ?g00rek pisze:Zadawałem takie pytanie w Wydziale Specjalności. Wydział był przeciwny. End of Topic :]

Ostatnio zmieniony 05 lip 2006, 09:29 przez 19kldh, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Czesiu, Czesiu, ale chyba nie będziemy się spierać. Nie chcę, żeby pseudokomandosi zaczęli teraz chodzić w polskich mundurach wojskowych z Krzyżem Harcerskim i sznurami funkcyjnymi. Niech już tak zostanie. Kawalerzyści mają swoje odmiany, wodniacy swoje.
Ja nie czuję potrzeby zmiany dla drużyn specjalnościowych. A na zajęcia w lesie i ja i dzieciaki zakładamy plamy, żeby nie zniszczyć munduru harcerskiego i żeby było o wiele wygodniej nadal
A na Tomka poczekajmy. Przyjedzie, to niech bierze 2 tygodnie urlopu, bo spraw ma chyba wiele do załatwienia. Sam z listą przyjdę do niego
:):)
Ja nie czuję potrzeby zmiany dla drużyn specjalnościowych. A na zajęcia w lesie i ja i dzieciaki zakładamy plamy, żeby nie zniszczyć munduru harcerskiego i żeby było o wiele wygodniej nadal

A na Tomka poczekajmy. Przyjedzie, to niech bierze 2 tygodnie urlopu, bo spraw ma chyba wiele do załatwienia. Sam z listą przyjdę do niego

hm. Marek Jedynak
Przewodniczący Kapituły Harcerskiego Znaku Spadochronowego GK ZHP
www.spadochroniarze.zhp.pl
--
Zainteresowanych "Ponurym" i "Nurtem" zapraszam na Wykus
www.ponury-nurt.blogspot.com
Przewodniczący Kapituły Harcerskiego Znaku Spadochronowego GK ZHP
www.spadochroniarze.zhp.pl
--
Zainteresowanych "Ponurym" i "Nurtem" zapraszam na Wykus
www.ponury-nurt.blogspot.com
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Jeśli się nie mylę to w harcerskich specjalnościach nie ma mowy o drużynach "proobronnych".dalkow pisze:a może by tak stworzyć regulamin mundurowy dla drużyn proobronnych
Specjalność Obronna bo chyba kolega dalkow do tego nawiązuje to nie tylko moro i bieganie po lesie. Śledząc burzliwe wątki na forum specjalności obronnej można dojść do wniosku, że zdania na temat obronności w ZHP w XXI wieku są różne.
Jeśli chodzi o ogólną propozycję innego umundurowania dla drużyn specjalnościowych uważam że nie jest to dobry pomysł. Przecież drużyna może pracować kilkoma specjalnościami naraz. Nie wyobrażam też sobie jak miały by wyglądać mundury dla drużyn o specjalności artystycznej, prędzej już wyobrażam sobie harcerzy w przerobionych strojach od "pana listonosza" realizujących specjalności poczt harcerskich.
Sam dużo biegam po lesie a na co dzień jestem harcerskim ratownikiem i pracuję specjalnością ratownicza i pożarniczą. Nauczono mnie jednak że harcerz to zaradna osoba a mundur nic nie waży więc nie mam problemu z zabieraniem munduru ze sobą na wyjazdy i przebierania się tylko na apel lub zajęcia.
Dalkow, muszę przyznać, że dobrym pomysłem jest znalezienie dobrego, zagranicznego i taniego moro i rozprowadzanie go przez składnice harcerską. Może wtedy wyróżnikiem drużyny obronnej oprócz dobrze zbudowanych, bardziej zdyscyplinowanych i rosłych kobiet i mężczyzn będą jednakowe kurtki, kapelusze i plecaki wojskowe.
phm. Grzegorz Sagan HR
Prezes Harcerskiego Klubu Ratowniczego
Hufca ZHP Toruń
--> www.hkr.torun.pl <--
Prezes Harcerskiego Klubu Ratowniczego
Hufca ZHP Toruń
--> www.hkr.torun.pl <--
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Co do oddzielnego umundurowania dla proobronnych jestem przeciwny. Wodniacy mają takie mundury a nie inne bo wynika to z tradycji i z technicznego przeznaczenia tego munduru. A mundury drużyn jeździeckich poza proporczykami na kołnierzu przecież właściwie niczym nie odbiegają od standardowego umundurowania. To, że jeżdżąc konno zakładają brdżesy i toczko nie znaczy że to ich mundur 
Można równie dobrze załatwić sobie moro i w nim biegać po lesie tymbardziej, że przecież nikt nie chciałby stać na apelu (jakieś imprezie gdzie trzeba wyglądać jak harcerz
) w tym samym w czym wczoraj był w lesie i czołgał się po ziemi.
Mnie udało się załatwić jednolite umundurowanie polowe dla całej drużyny armii brytyjskiej. Jest lekkie, wygodne i fajno wygląda.
http://www.grom.easyisp.pl/galeria/gal5/00000138.jpg
http://www.grom.easyisp.pl/galeria/gal5/00000141.jpg

Można równie dobrze załatwić sobie moro i w nim biegać po lesie tymbardziej, że przecież nikt nie chciałby stać na apelu (jakieś imprezie gdzie trzeba wyglądać jak harcerz

Mnie udało się załatwić jednolite umundurowanie polowe dla całej drużyny armii brytyjskiej. Jest lekkie, wygodne i fajno wygląda.
http://www.grom.easyisp.pl/galeria/gal5/00000138.jpg
http://www.grom.easyisp.pl/galeria/gal5/00000141.jpg
a jednak udało mi się odnaleźć jeden post, który choć trochę dotyczy poruszanego tematuWilk pisze:Na Jowisza to moze jeszcze chełmy i atrapy kałacha wprowadźmy!
ZHP nie jest organizacją "paramilitarna" i umundurowan do zadań "specjalnych" nie trzeba wprowadzac
brawo dla tego Pana

-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Eeee...wprowadzenie odzielnego umundorowania? Głupota. Wystarczy odzielić co harcerskie od całej reszty... Proste i funkcjonalne....ale tego chyba nie wszyscy łapią....
Harcerstwo nie jest paramilitarne?? hahahaha, no co wy??? Gdzie na świecie scoutci nosza mundury, mają musztre etc etc??
W tym roku na obosie mieliśmy ekipe z Francji, i powiem wam ze ONI nie sią paramilitarni. Bo skoro harcerstwo nie jest paramilitarne to zdejmijmy mundury, zrezygnujmy z dyscypliny, musztry i rozkazów.
Harcerstwo nie jest paramilitarne?? hahahaha, no co wy??? Gdzie na świecie scoutci nosza mundury, mają musztre etc etc??
W tym roku na obosie mieliśmy ekipe z Francji, i powiem wam ze ONI nie sią paramilitarni. Bo skoro harcerstwo nie jest paramilitarne to zdejmijmy mundury, zrezygnujmy z dyscypliny, musztry i rozkazów.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2006, 13:37 przez wojtas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
Drużyny komandosów nie noszą wojskowych mundurów dlatego, że stare, czy nowe mundury są złe. Noszą je dlatego, że chcą i dlatego, że czują się w nich bardziej "wojskowo".
Wprowadzenie specjalnych mundurów dla "harcerzy-żołnierzy" niczego nie zmieni. Dalej będą to mundury harcerskie, a oni chcą się czuć żołnierzami. Nawet jeśli będą one plamiaste, to i tak wiele to nie zmieni. Bo nie będą mundurami Wojska Polskiego, lub US ARMY.
Poza tym po co mają sobie kupować nowe mundury, skoro już teraz mają takie wojskowe, jakie im się podobają? Kto i jak ich zachęci do zamiany munduru, skoro do tej pory się to nie udało?
Wprowadzenie specjalnych mundurów dla "harcerzy-żołnierzy" niczego nie zmieni. Dalej będą to mundury harcerskie, a oni chcą się czuć żołnierzami. Nawet jeśli będą one plamiaste, to i tak wiele to nie zmieni. Bo nie będą mundurami Wojska Polskiego, lub US ARMY.
Poza tym po co mają sobie kupować nowe mundury, skoro już teraz mają takie wojskowe, jakie im się podobają? Kto i jak ich zachęci do zamiany munduru, skoro do tej pory się to nie udało?
phm. Mariusz Milka
Harcerski Klub Krótkofalowców Podróżników "ZORZA"
http://www.zorza.eu
od stycznia 2007 do września 2008 - Szef Inspektoratu Łączności GK ZHP
http://lacznosc.harcerz.com (dawniej http://lacznosc.zhp.pl)
Harcerski Klub Krótkofalowców Podróżników "ZORZA"
http://www.zorza.eu
od stycznia 2007 do września 2008 - Szef Inspektoratu Łączności GK ZHP
http://lacznosc.harcerz.com (dawniej http://lacznosc.zhp.pl)
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
nowoczesne kuchnie warszawa