Nowa strona WBA
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Moje uwagi będą natury technicznej i wizualnej:
http://www.badania.zhp.pl/index.php?opt ... emid=12345
i prawe menu znika :O .
Nawet fajne, tylko trochę to niedopracowane:
W plikowni napis "szczegóły" jakoś śmiesznie wychodzi poza ten "przycisk", a po najechaniu na daną pozycję podświetla się ona na żółty kolor, co wg mnie kompletnie nie pasuje kolorystycznie do całości szaty graficznej strony.
Dlaczego opcje w galerii są po angielsku? Czy cała strona jest po angielsku? Nie należy robić takich mixów językowych, bo wyglądają nieciekawie i powinno się konsekwentnie pisać w jednym języku.
teraz mała dygresja:
btw. Dlaczego ta strona pracuje na innym systemie, który nie jest zintegrowany z systemem funkcjonującym na stronie głównej ZHP? (widać po nazwach zmiennych).
Na początku powstawania nowego serwisu ZHP.pl jakoś to było organizowane, a teraz zauważyłem coraz większą decentralizację tych wszystkich serwisów i podstron.
Czy nie będzie to generować ponownej niespójności poszczególnych serwisów względem siebie, jak to miało miejsce w czasie funkcjonowania poprzedniej strony ZHP.pl?
Nie wytworzy to kolejnego bałaganu? W moim odczuciu tego właśnie chciano uniknąć...
Nawet fajne, tylko trochę to niedopracowane:
W plikowni napis "szczegóły" jakoś śmiesznie wychodzi poza ten "przycisk", a po najechaniu na daną pozycję podświetla się ona na żółty kolor, co wg mnie kompletnie nie pasuje kolorystycznie do całości szaty graficznej strony.
Dlaczego opcje w galerii są po angielsku? Czy cała strona jest po angielsku? Nie należy robić takich mixów językowych, bo wyglądają nieciekawie i powinno się konsekwentnie pisać w jednym języku.
teraz mała dygresja:
btw. Dlaczego ta strona pracuje na innym systemie, który nie jest zintegrowany z systemem funkcjonującym na stronie głównej ZHP? (widać po nazwach zmiennych).
Na początku powstawania nowego serwisu ZHP.pl jakoś to było organizowane, a teraz zauważyłem coraz większą decentralizację tych wszystkich serwisów i podstron.
Czy nie będzie to generować ponownej niespójności poszczególnych serwisów względem siebie, jak to miało miejsce w czasie funkcjonowania poprzedniej strony ZHP.pl?
Nie wytworzy to kolejnego bałaganu? W moim odczuciu tego właśnie chciano uniknąć...
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2006, 23:14 przez Speedy, łącznie zmieniany 1 raz.
pwd. Piotr Wittchen
Wydział Systemów Informatycznych GK ZHP
dziękuję za uwagi.Speedy pisze:Moje uwagi będą natury technicznej i wizualnej:
moje uwagi do uwag będą natury konkretyzująco-pytająco-wyjaśniającej
Co to znaczy, że "znika prawe menu"? w jakich momentach? przy jakiej przeglądarce, wersji i rozdzielczości? czy przeszkadza to w czymś? (prawe menu nie zawsze jest potrzebne stąd czasami się wyłączą zgodnie z zamiarem moim)
Tego typu uwagi proszę najlepiej wysłać na adres adminstratora strony, który z racji innych zadań rzadko zagląda na to forum.
1) postaramy się z czasem "dopracować" stronę - zależało nam na funkcjonalności i szybkości ukazania się stąd może te rażące estetykę braki.Speedy pisze:Nawet fajne, tylko trochę to niedopracowane:
2) mnie żółty kolor nie razi, ale moge to jeszcze przemyśleć
3) opcje w galerii są po angielsku dlatego że zdecydowałem się na zastosowanie najnowszego komponentu (ze względu na fukncjonalności pewnośc działania), który jeszcze nie doczekał się polskiego tłumaczenia - a samodzielne tłumaczenie jest dość czasochłonne. co do "mixów" językowych - zgadzam się
4) jak łatwo zauważyć, cała strona nie jest po angielsku, jest w większości po polsku.
ad.1) ponieważ wydziałowi zależało na większej funkcjonalności serwisu i większych możłiwościach administracyjnych bardziej rozbudowanego cmsa - na zintegrowaniu z innymi serwisami, prócz szaty graficznej, nam nie zależało.Speedy pisze:teraz mała dygresja:
btw. 1)Dlaczego ta strona pracuje na innym systemie, który nie jest zintegrowany z systemem funkcjonującym na stronie głównej ZHP? (widać po nazwach zmiennych).
2) Czy nie będzie to generować ponownej niespójności poszczególnych serwisów względem siebie, jak to miało miejsce w czasie funkcjonowania poprzedniej strony ZHP.pl?
3) Nie wytworzy to kolejnego bałaganu? W moim odczuciu tego właśnie chciano uniknąć...
ad.2) nie sądzę. nic nie stoi na przeszkodzie żeby ten jak i inne serwisy centralne stosowały podobne rozwiazania wizualne, standardy szablonów, informacji itp. - dostosujemy się do wymagań ZI i Promocji, jednak wymuszanie na poszczególnych koorkach jednolitych rozwiązań, które ograniczają ich działalność, podczas gdy gotowe rozwiazania są w zasięgu ręki jest moim zdaniem bezsensowne.
ad.3) jw. dodatkowo chciałbym zauważyć, że centralny dedykowany cms był moim zdaniem dobrym pomysłem, jednak pod warunkiem że były stale rozwiajany i dostosowywany do potrzeb poszczególnych wydziałów, tak się niestety nie stało - jego rozwój został zahamowany, więc decyzja ZI o zezwoleniu na tworzenie serwisów wydziałowych opartych na wybranych cmsach, była w mojej opnii słuszna i bardzo porządana.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2006, 01:20 przez kalimu, łącznie zmieniany 1 raz.
phm. Kamil Wais
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
No wiesz... Dlaczego znika, to ja nie wiem... Kodu strony do wglądu nie miałem - sam powinieneś to wiedziećkalimu pisze:Co to znaczy, że "znika prawe menu"? w jakich momentach? przy jakiej przeglądarce, wersji i rozdzielczości? czy przeszkadza to w czymś? (prawe menu nie zawsze jest potrzebne stąd czasami się wyłączą zgodnie z zamiarem moim)
Tego typu uwagi proszę najlepiej wysłać na adres adminstratora strony, który z racji innych zadań rzadko zagląda na to forum.

Nie napisałem, że cała strona jest po angielskukalimu pisze:4) jak łatwo zauważyć, cała strona nie jest po angielsku, jest w większości po polsku.

A szkoda, że został zahamowany. Cóż, w takim przypadku, to chyba rozsądne wyjście.kalimu pisze:ad.3) jw. dodatkowo chciałbym zauważyć, że centralny dedykowany cms był moim zdaniem dobrym pomysłem, jednak pod warunkiem że były stale rozwiajany i dostosowywany do potrzeb poszczególnych wydziałów, tak się niestety nie stało - jego rozwój został zahamowany, więc decyzja ZI o zezwoleniu na tworzenie serwisów wydziałowych opartych na wybranych cmsach, była w mojej opnii słuszna i bardzo porządana.
Na tym zakończę mą wypowiedź.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 18 maja 2006, 15:00 przez Speedy, łącznie zmieniany 1 raz.
pwd. Piotr Wittchen
Nie zrozumieliśmy się. Nie proszę o wyjaśnienie "dlaczego", tylko o opisanie "kiedy". Rozumiem, że Druh chce żebym naprawił jakiś feler, ale nie wiem co to za feler i kiedy występuje.Speedy pisze:No wiesz... Dlaczego znika, to ja nie wiem... Kodu strony do wglądu nie miałem - sam powinieneś to wiedzieć....
Zapytał Druh "czy cała strona jest po angielsku?". Ja odpowiedziałem.Speedy pisze:Nie napisałem, że cała strona jest po angielsku.
Pozdrawiam równieżSpeedy pisze:A szkoda, że został zahamowany. Cóż, w takim przypadku, to chyba rozsądne wyjście.
Na tym zakończę mą wypowiedź.
Pozdrawiam
phm. Kamil Wais
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Prawe menu znika wtedy, gdy poda się nieistniejącą wartość parametru o nazwie "Itemid", a nie wtedy, gdy powinno. W jego miejscu pojawia się wówczas puste pole.kalimu pisze:Nie zrozumieliśmy się. Nie proszę o wyjaśnienie "dlaczego", tylko o opisanie "kiedy". Rozumiem, że Druh chce żebym naprawił jakiś feler, ale nie wiem co to za feler i kiedy występuje.
pwd. Piotr Wittchen
nowoczesne kuchnie warszawa