myślę, że nie należy się stresowac i można się rozluźnić

przeczytałam wszystkie posty i odpowiedziałam na to, co mnie zainteresowało. uważam, że to całkiem naturalne, mało tego - zdrowe

aha - jesteś (w wieku) harcerzem starszym ale nie możesz już być harcerzem - bo jest próba harcerska a ty już jesteś za stary,oskar pisze:Wędrownikiem przestaje się być w określonym wieku. Stopnie są wędrownicze. Nie jesteś wędrownikiem - nie zdobywasz stopni wędrowniczych. Chyba logiczne.
Nie. Na zasadzie masz zatkany nos to nie oddychasz (bo należy oddychać przez nos). Aaaaa masz usta jeszcze.... acha...oskar pisze:Wędrownikiem przestaje się być w określonym wieku. Stopnie są wędrownicze. Nie jesteś wędrownikiem - nie zdobywasz stopni wędrowniczych. Chyba logiczne.
Druhu podharcmistrzu, Harcerzu Rzeczpospolitej... Próbujemy (tak mi się zdawało) znaleźć odpowiedź na pytanie, a nie obrażać się na wzajem. Przy druha stopniach to wręcz nie wypada...hubcio pisze:aha - jesteś (w wieku) harcerzem starszym ale nie możesz już być harcerzem - bo jest próba harcerska a ty już jesteś za stary,
gratuluję zdrowego rozsądku i podejścia godnego zatwardziałego betonu i biurokraty
Można by uznać to za argument, gdyby stwierdzenie to było powtórzone w jakimkolwiek innym miejscu. Na szczęście nie jest.Kolejne stopnie przeznaczone są dla harcerek i harcerzy w określonym wieku:
...
- wędrowniczki i wędrownicy: harcerka orla-harcerz orli, harcerka Rzeczypospolitej-harcerz Rzeczypospolitej.
Rozdział 1
§ 4
7)prowadzi działalność edukacyjną i kształceniową wśród osób dorosłych,
8)prowadzi kształcenie kadry instruktorskiej,
Rozdział 4
§ 19
1.Członkowie zwyczajni ZHP mają prawo:
1)brać udział we wszystkich formach pracy harcerskiej, w szczególności uczestniczyć w życiu jednostki organizacyjnej ZHP, do której mają przydział służbowy,
Dyskutujmy nad problemem nie nad ludzmi.hajder pisze:ps. Jeżeli moja skromna argumentacja "Druha przewodnika" Cię nie przekonała, Druhu niewiadomo-jaki-stopniu, to może uchylisz czoła przed 19kldh - Druhem hm HR i do tego członkiem NSH.
Przepraszam - czy tu jest jakiś moderator? Instruktor ZHP w dyskusji na oficjalnym forum organizacji mówi, że przekraczam granicę faszyzmu regulaminowego!hajder pisze:"Faszystą regulaminowym" być można, ale do granic. Tą granicę niewątpliwie przekraczasz, myląc do tego dokumenty.
Określa. Poprzez wprowadzenie stopni dla harcerzy, harcerzy starszych i wędrowników. Po dwa na każdy poziom.hajder pisze:1. System stopni nie określa podziału grup wiekowych.
Proszę bardzo sobie tak twierdzić. Nikt nikomu tego nie zabrania. HO jest jednak stopniem przewidzianym dla wędrowników, więc nie widzę żadnych przeszkód, by... i tak dalej.hajder pisze:2. Nie napisałem, że 16 nie może otwierać próby HO. Twioerdzę zaś, że jest to jeszcze za wcześnie.
Nie rozumiem. Co za różnica ile razy w regulaminach pojawia się jakiś zapis.hajder pisze:3. Pokaż mi proszę z łaski swojej, gdzie w regulaminie stopni jest o maksymalnym wieku realizacji próby HR. Jest tam tylko zdanie:Można by uznać to za argument, gdyby stwierdzenie to było powtórzone w jakimkolwiek innym miejscu. Na szczęście nie jest.Kolejne stopnie przeznaczone są dla harcerek i harcerzy w określonym wieku:
...
- wędrowniczki i wędrownicy: harcerka orla-harcerz orli, harcerka Rzeczypospolitej-harcerz Rzeczypospolitej.
Znowu nie rozumiem. Nie widzę powodów, dla których zdrowy rozsądem ma być ponad regulamin. A jeśli rzeczywiście regulamin jest zły, to trzeba go zmienić. Póki jednak jest...hajder pisze:niestety (dla Ciebie) poza regulaminami jest jeszcze zdrowy rozsądek.
Skoro masz 26 lat, wyrosłeś już z harcerstwa. Chyba, że chcesz pracować metodą harcerską. Wtedy zapraszam na kurs drużynowych, zapraszam do otwarcia stopnia przewodnika i witam w gronie instruktorów ZHP.hajder pisze:Dla przykładu jestem 26-letnim absolwentem studiów pedagogicznych....
PS. Szkoda, że został pominięty milczeniem przykład 55-letniego harcerza zdobywającego stopień HO, czy HR. Jest to bowiem autentyczny przykład z Hufca Ostrów Wielkopolski. Niestety, tam też są ludzie, którzy "rozsądek" przedkładają ponad regulamin.orcus pisze:Praca z dziecmi jest zupelnie ina od pracy z doroslymi i w przenoszeniu narzedzi z jednego do drugiego nalezy bardzo uwazac.