Harcerstwo a polityka
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Przepraszam, myślałem że chodzi Ci o posty na harcerskich forach. Co do komentarzy
na Onecie i Interii .... Echh, szkoda słów, te "dyskusje" mają swój rodowód na ścianach toalet. "Piszący" przenieśli się do internetu. Nie sądzę by w tym przypadku byli to czynni harcerze, np z ZHP, raczej trolle i nie ma sensu takim frustratom dawać satysfakcji.
na Onecie i Interii .... Echh, szkoda słów, te "dyskusje" mają swój rodowód na ścianach toalet. "Piszący" przenieśli się do internetu. Nie sądzę by w tym przypadku byli to czynni harcerze, np z ZHP, raczej trolle i nie ma sensu takim frustratom dawać satysfakcji.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2006, 17:14 przez StaryWilk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
To ja podrzucę inny link:StaryWilk pisze:Niejako "przy okazji" przypomniano, że osoby zainteresowane oczyszczeniem wsi
wywodzą się z Czarnej Jedynki, /Naimski i ...Macierewicz/ So far no comments ! /tytuł w Dzienniku Polskim "harcerz czeka na premiera"/
http://www.abcnet.com.pl/pl/artykul.php ... 482&token=
W kontekscie tego wątku szczególnie polecam lekturę listy podpisanych osób.
Pozdrawiam,
Kamila
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
No i jest się czym pochwalić ....... w najnowszej historii ZHPkamila23 pisze:To ja podrzucę inny link:StaryWilk pisze:Niejako "przy okazji" przypomniano, że osoby zainteresowane oczyszczeniem wsi
wywodzą się z Czarnej Jedynki, /Naimski i ...Macierewicz/ So far no comments ! /tytuł w Dzienniku Polskim "harcerz czeka na premiera"/
http://www.abcnet.com.pl/pl/artykul.php ... 482&token=
W kontekscie tego wątku szczególnie polecam lekturę listy podpisanych osób.
Pozdrawiam,
Kamila

O Czarnej Jedynce i Jej "pierepałkach" z władzami , w tym z Gieką /nomenklaturową/
dochodziły do nas , do Krakowa głuche wieści, jako o warszawskim środowisku bardzo bliskim ideowo nam, krakusom:-) i prześladowanym, ale "nie dajacym się"
Sorki, ale pewne odpowiedzi zachodza mi pod hipokryzje [trudne slowo
]
Dlaczego instruktor ZHP zajmując się polityką ma odwieszac tylko mundur...?
To taki sam absurd jak odwieszać mundur gdy idziemy się napić "piwka", odwieszam mundur i juz nie jestem instruktorem... bzdura!!!
Jestesmy (a wlasciwie powinnismy być) APOLITYCZNI !!!!! Jesli ktoś zaczyna wiązać się z Polityką to niech wezmie rozwod z ZHP.
Mnie osobiście irytują wypowiedzi jednego z bylych Komendantów Ch. Zach-pom. Szanownego dh Piechoty, ktory zajmuje się Polityką, a na dzien dziecka spotyka sie z dziecmi przed kamerą, za nim przy ognisku spiewają i pląsają harcerze, a On nawija o swojej harcerskości w polityce...
To zaczyna byc tak samo chore jak rządy PiS i Radio M.

Dlaczego instruktor ZHP zajmując się polityką ma odwieszac tylko mundur...?
To taki sam absurd jak odwieszać mundur gdy idziemy się napić "piwka", odwieszam mundur i juz nie jestem instruktorem... bzdura!!!
Jestesmy (a wlasciwie powinnismy być) APOLITYCZNI !!!!! Jesli ktoś zaczyna wiązać się z Polityką to niech wezmie rozwod z ZHP.
Mnie osobiście irytują wypowiedzi jednego z bylych Komendantów Ch. Zach-pom. Szanownego dh Piechoty, ktory zajmuje się Polityką, a na dzien dziecka spotyka sie z dziecmi przed kamerą, za nim przy ognisku spiewają i pląsają harcerze, a On nawija o swojej harcerskości w polityce...
To zaczyna byc tak samo chore jak rządy PiS i Radio M.
pwd. Tomasz Gutowski HR
Drużynowy 17 TGDH "BEZKRESKI" im. BRONKA LOTA Stargard Szczecinski
Szef Harcerskiej Służby Informacyjnej Hufca Stargard Szczec.
Drużynowy 17 TGDH "BEZKRESKI" im. BRONKA LOTA Stargard Szczecinski
Szef Harcerskiej Służby Informacyjnej Hufca Stargard Szczec.
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
Wydaje mi się, że xle zrozumiałeś intencje z jakimi było tutaj pisane o odwieszaniu munduru, ponieważ chodziło dokładnie o ty o czym ty mówisz. Ja to przynajmniej tak zrozumiałem.JAMES pisze:Jestesmy (a wlasciwie powinnismy być) APOLITYCZNI !!!!! Jesli ktoś zaczyna wiązać się z Polityką to niech wezmie rozwod z ZHP.
Jakub Marcin Bartolik
62 KDHS "Brzoza" im. Stefana Szolc-Rogozińskiego
HKS "Sami z siebie..."
62 KDHS "Brzoza" im. Stefana Szolc-Rogozińskiego
HKS "Sami z siebie..."
Hmm , rzucę przykładem może z innej beczki
Spójrzmy na skauting francuski :
Jest tam około 5 dużych organizacji skautowych , coś tak jak właśnie nasze trzy liczące się [ZHP , ZHR , SHK] , żaden z nich nie może się ze sobą w żaden sposób dogadać . Dlaczego ? Podział jest tylko ze względu na politykę , niektóre organizacje tak się poróżniły z biegiem czasu , że mają zupełnie inne ideały niż reszta . Mamy więc organizacje skautowe dla :
- katolickich , wierzących skautów Les Scouts et Guides de France [najstarsza organizacja założona przez o. Jacoba Sevina SJ , przyjaciela BP] , odbijających w stronę prawicy
-muzułmańskich , dla arabów , berberów i innych osób wyznania mahometańskiego Les Scouts Musulman de France , lewicujących
-żydowskich Les Eclaireures et Eclaireurs Israelites de France , lewicowych
- "kochających inaczej" Les Eclaireuses et Eclaireurs de Frances , także lewicowych
- protestanckich Les Eclaireuses et Eclaireurs Unionistes de France , opowiadających się raczej w centrum politycznym
Taki przykład z innego podwórka , do czego doprowadza mieszanie skautingu/harcerstwa z polityką i do czego doprowadza nie dogadywanie się . Ciekawy przykład do refleksji nad tym , co się może dziać z ruchem harcerskim w Polsce , jak się czegoś nie zrobi w porę
Spójrzmy na skauting francuski :
Jest tam około 5 dużych organizacji skautowych , coś tak jak właśnie nasze trzy liczące się [ZHP , ZHR , SHK] , żaden z nich nie może się ze sobą w żaden sposób dogadać . Dlaczego ? Podział jest tylko ze względu na politykę , niektóre organizacje tak się poróżniły z biegiem czasu , że mają zupełnie inne ideały niż reszta . Mamy więc organizacje skautowe dla :
- katolickich , wierzących skautów Les Scouts et Guides de France [najstarsza organizacja założona przez o. Jacoba Sevina SJ , przyjaciela BP] , odbijających w stronę prawicy
-muzułmańskich , dla arabów , berberów i innych osób wyznania mahometańskiego Les Scouts Musulman de France , lewicujących
-żydowskich Les Eclaireures et Eclaireurs Israelites de France , lewicowych
- "kochających inaczej" Les Eclaireuses et Eclaireurs de Frances , także lewicowych
- protestanckich Les Eclaireuses et Eclaireurs Unionistes de France , opowiadających się raczej w centrum politycznym
Taki przykład z innego podwórka , do czego doprowadza mieszanie skautingu/harcerstwa z polityką i do czego doprowadza nie dogadywanie się . Ciekawy przykład do refleksji nad tym , co się może dziać z ruchem harcerskim w Polsce , jak się czegoś nie zrobi w porę
<KPW>
"Przed Nami jasnych godzin noc i moc młodzieńczych cnót
Przy innym ogniu , w inną noc , do zobaczenia znów..."
"Przed Nami jasnych godzin noc i moc młodzieńczych cnót
Przy innym ogniu , w inną noc , do zobaczenia znów..."
nowoczesne kuchnie warszawa