Zapalczywość młodości Dona to jest to, nad czym ...pracujemys00hy pisze:Po prostu poniżej pewnego poziomu nie chcę schodzić. Znam doskonale instruktorów Szkoły Wodzów, to ideowcy, których poziom kształcenia zawsze wysoko oceniałem.
Ile dla kształcenia w ZHP zrobił Dono? Ostateczny autorytet?
Co wie o kursie, który robi szkoła wodzów? Przeczytał, krótkie info o nim,które jest na stronie?

Pilnie przeczytałem wszystko, co dało się wyczytać na stronie Szkoły Wodzów, i.....Czesław słusznie napisał, że to nie jest dobra informacja. WB jest ciekawą metodą kształcenia, w znakomitej oprawie obrzedowej i dobrze wykształconym przesłaniem ideowym. Choć nie ma systemu akredytacji kursów WB, to jednak każdy organizator takich kursów powinien zadbać o dochowanie wszystkich elementów składających się na tą tradycję z Gilwell. Program, niekoniecznie pod nasz stopień, a raczej pod poziom działania instruktorskiego, pośredniość przekazu, praktyka, no i atmosfera. No i paciorki, i suwak i chustę z tartanem i piosenkę, po której poznaje się woodbadgerów i ten Róg, który powinien zabrzmiec przy "pasowaniu" na ukończonego Wbadgera. No i ....gdy pada deszcz zajęcia nie mogą być przenoszone pod dach, chyba że w Australii, gdzie WB jest częścią kształcenia.....formalnego

Oczywiście że nie powinno być tak,że inicjację WB mogą robić tylko jacyś"wtajemniczeni, nawet ...honorowo