czy wiecie gdzie można kupić galowy mundur instruktorski? Chodzi mi o męski mundur. Sprawdzałem w większości składnic i niestety nici...

Po pierwsze chciałbym wyrazić swoje głębokie ubolewania z tonu jaki Druh przyjął. Przedkładam głęboka nadzieję, że większość tych wykrzykników podnoszących ton wypowiedzi jest jedynie środkiem stylistycznym a nie wykładnią targających Druhem szkodliwych emocji.StaryWilk pisze:Powiedzcie mi drodzy Druhowie, po co Wam "galowy mundur instruktorski" ?!
Do kogo chcecie sie upodobnić ? Oficerów, ...."leśników" ? Może do "kadry ZHP z tzw. minionego okresu" ? A może chcecie się wyróżnić spośród harcerek i harcerzy ?
Chcecie "poważnie wyglądać?" ? Nie wystarczy zadbany i porządnie noszony normalny mundur harcerski ? Acha! On jest "niepoważny"! Pewnie w ostatnich miesiącach służby i stulecia wyglądaliśmy niepoważnie ! Druh Przewodniczący, z upodobaniem noszący ....o zgrozo krótkie spodnie i sztuce.....eeeech ! Druhna Naczelniczka też ! Czytać hadko !!!!!
No właśnie nie zauważyłem. A Uważasz że jak ubierze mundur to się Burmistrz będzie liczył z jego zdaniem ?blazej pisze:ja uważam, że komendant hufca czy chorągwi nie wygląda najlepiej na oficjalnych spotkaniach. Bo my harcerze wiemy co oznacza sznur, podkładka, ale burmistrz czy inny przedstawiciel władz patrzy na taką osobę jak na osobę, która nie koniecznie powinna mieć coś do głosu, bo wygląda młodo. wyjątkiem tu są osoby długo znane w środowisku.
Tą tyradę, na szczęście nowicjusza(na Forum), potraktuję z pobłażaniem, stosownie do wskazań BiPi - śmiać się i gwizdaćadam240386 pisze:Po pierwsze chciałbym wyrazić swoje głębokie ubolewania z tonu jaki Druh przyjął. Przedkładam głęboka nadzieję, że większość tych wykrzykników podnoszących ton wypowiedzi jest jedynie środkiem stylistycznym a nie wykładnią targających Druhem szkodliwych emocji.StaryWilk pisze:Powiedzcie mi drodzy Druhowie, po co Wam "galowy mundur instruktorski" ?!
Do kogo chcecie sie upodobnić ? Oficerów, ...."leśników" ? Może do "kadry ZHP z tzw. minionego okresu" ? A może chcecie się wyróżnić spośród harcerek i harcerzy ?
Chcecie "poważnie wyglądać?" ? Nie wystarczy zadbany i porządnie noszony normalny mundur harcerski ? Acha! On jest "niepoważny"! Pewnie w ostatnich miesiącach służby i stulecia wyglądaliśmy niepoważnie ! Druh Przewodniczący, z upodobaniem noszący ....o zgrozo krótkie spodnie i sztuce.....eeeech ! Druhna Naczelniczka też ! Czytać hadko !!!!!
Pragnę również zauważyć, że w ostatnich latach historii naszego Związku nie wydzielono żadnego cyt. "minionego okresu". Zatem proponuję Druhu nie dzielić najnowszej historii ZHP na obecne i minione okresy albowiem może to urazić niektórych starszych instruktorów. Proszę również nie imputować twierdzenia, że mundur harcerski jest niepoważny - albowiem taki jest wydźwięk Druha wypowiedzi.
Przechodząc do sedna mojego postu chciałbym jedynie wyrazić swoją opinię na temat munduru galowego. Osobiście uważam, że występowanie instruktora podczas oficjalnych spotkać z władzami takimi jak burmistrz, wojewoda, prezydent itp. w zwykłym mundurze harcerskim wprowadza pewien, zupełnie niepotrzebny dysonans. Zwłaszcza gdy druga strona występuje w garniturze. Faktem jest, że garnitur (w domyśle mundur galowy) obecnie uważany jest najbardziej stosowną formę ubioru na spotkania oficjalne - na potwierdzenie mojego zdania odsyłam Druha SzaregoWilka do podręczników sasavoir-vivre. Uważam, że nawet najlepiej wyprasowana koszula mundurowa wpuszczona w spodnie nie może równać się podczas oficjalnych i ważnych wystąpień z mundurem w formie garniturowej ale to już moje osobiste przemyślenie.
Co do przytoczonych przez Druha SzaregoWilka władz i sposobu ich ubioru chciałbym jedynie oznajmić, że w tej organizacji o sposobie oficjalnego ubioru decydują regulaminy a nie to w jaki sposób występują jej władze. Odnośnie krótkich spodni, proszę wybaczyć, ale stoję przy stanowisku, że w niektórych sytuacjach są one nie elegancje a u niektórych osób wręcz "niesmaczne".