Czy powinnam zapłacić składkę za 18 osób czy tylko 10?
Mój skarbnik twierdzi, że za 18 osób

Z małą uwagą:Patrycja.Z pisze:Prowadzę drużynę i chciałabym zapłacić za składki członkowskie mam w drużynie swojej 18 osób. 10 osób ma krzyż harcerski a 8 osób nie posiada go jeszcze.
Czy powinnam zapłacić składkę za 18 osób czy tylko 10?
Mój skarbnik twierdzi, że za 18 osób
Absolutnie nie. To dotyczy hufca a nie drużyny. Drużynowy odprowadza tyle ile zebrał. Drużyna nie płaci składek tylko członkowie i żaden członek nie będzie płacił składek za innych.royas pisze:Z drugiej strony odprowadzasz za tyle osób ile było w ewidencji 31 grudnia.
Jeśli ktoś doszedł do drużyny po tym dniu to cała jego składka zostaje w drużynie.
Co należy dokładnie zrobić w przeciwnym przypadku (gdy ktoś odszedł) instrukcja milczy.
IMHO nie, bo mamy oprócz przydziału służbowego także przynależność. Przydział służbowy masz do jednej jednostki i tam płacisz składki. Do innych (jeśli jest taka potrzeba) masz przynależność i tam składek nie płacisz. Tak więc, podstawą do określenia liczebności drużyny jest suma osób z przydziałem służbowym i przynależnością do niej.Piszu pisze:Poza tym, jeśli chcesz płacić składki za 10 osób, to jeśli Twoja drużyna nie jest drużyną wędrownicza to powinna zostać zamknięta/zawieszona, bo minimum drużyny to 16 osób.
Zgadza się, podstawą naliczenia składek na dany rok jest stan wykazany w Ewidencji na 31.12 roku poprzedniego.royas pisze:Z drugiej strony odprowadzasz za tyle osób ile było w ewidencji 31 grudnia.
Jeśli ktoś doszedł do drużyny po tym dniu to cała jego składka zostaje w drużynie.
Dlaczego drużna miałaby robić coś inaczej niż hufiec? Instrukcja tego nie różnicuje. Składki naliczane są wg. ewidencji i tyle. Ale fakt też jest tak, że jednostki jedynie przekazują składki. To jest konstrukcja która w różnych formach pojawia się w instrukcji od lat. (wcześnie zamiast ewidencji był spis). Ja w ogóle nie wiem czy to jest legalne wymaganie od jednostek podrzędnych kasy z tytułu składek jeśli te składki nie zostały zebrane od członków.sikor pisze:Absolutnie nie. To dotyczy hufca a nie drużyny. Drużynowy odprowadza tyle ile zebrał. Drużyna nie płaci składek tylko członkowie i żaden członek nie będzie płacił składek za innych.
Dla prawa nie ma czegoś takiego jak drużyna więc nie można wymagać od niej płacenia składek. Drużyna nie jest członkiem ZHP.royas pisze:Dlaczego drużna miałaby robić coś inaczej niż hufiec? Instrukcja tego nie różnicuje. Składki naliczane są wg. ewidencji i tyle. Ale fakt też jest tak, że jednostki jedynie przekazują składki. To jest konstrukcja która w różnych formach pojawia się w instrukcji od lat. (wcześnie zamiast ewidencji był spis). Ja w ogóle nie wiem czy to jest legalne wymaganie od jednostek podrzędnych kasy z tytułu składek jeśli te składki nie zostały zebrane od członków.
Wiem, że właśnie tak jest tyle, że nie wiem czy to błąd.cebul pisze:Zgodnie z uchwałą, do 10 dnia ostatniego miesiąca kwartału należy do PJO wpłacić 9zł, a drużynowy ma potem obowiązek przekazać 80% z tego do hufca, hufiec dalej do chorągwi odpowiednią część itd. Oznacza to, że i PJO, i hufce, i chorągwie przekazują wyżej tylko to, co zebrały, a nie tyle ile powinny przekazać wg wyliczenia.
Inna sprawa, że poszczególne szczeble często gęsto wymagają przekazania takiej kwoty, jaka była naliczona, bo niestety z takich kwot są potem rozliczane. Błąd leży w konstukcji całego systemu składkowego.
I tu się z Tobą zgadzam, jestem zdecydowanym zwolennikiem opłaty rejestracyjnej/certyfikacyjnej etc. (nazwa sprawą wtórną). IMHO rozwiąże to nie tylko problem dziury drużyna-hufiec, ale też w końcu ludzie zaczną wykazywać prawdziwe stany swoich jednostek, dowiemy się ile nas jest, łatwiej będzie uzupełnić Ewidencję i korzystać z niej jako potężnej bazy danych do różnorodnych badań istotnych dla organizacji. Jak dodać do tego pełen automatyzm i bezwzględność konsekwencji nieopłacenia tej opłaty (względnie jej nie przekazania wyżej), to wyjdzie nam to zdecydowanie na dobre.sikor pisze:Ja osobiście cały czas się dziwię nieuzasadnionemu oporowi przed wprowadzeniem opłaty rejestracyjnej od drużyn. Składka już dawno przestała być instrumentem wychowania ekonomicznego a stała się jedynie niepotrzebnym obciążeniem. Bardziej wychowujące będzie wspólne zdobywanie środków na opłacenie opłaty i oczywiście rozwiąże problem dziury w systemie składkowym na styku drużyny - hufiec.