Działalność w dwóch drużynach
-
- Nowicjusz
- Chorągiew:
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Dla młodego człowieka może być to bardzo duży problem.sikor pisze:No rzeczywiście, problem z chustą to największy problem...
Tak jak "zerwanie z dziewczyną" kończy cały jego świat.
Albo niemożność pojechania na jakiś wyjazd.
To, że dla Ciebie nie jest coś problemem nie oznacza, że nie będzie to problemem dla drugiego człowieka zwłaszcza dziecka.
pwd. Piotr Winiarski ćw.
Drużynowy 21 KWDW Grot
Członek KH
Hufiec Pionki
Drużynowy 21 KWDW Grot
Członek KH
Hufiec Pionki
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Czesław Przybytek
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Kraków-Krowodrza
- Chorągiew: Krakowska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
Ale to nie ma być problemem dla harcerza.Stary Wedrowiec pisze:Dla młodego człowieka może być to bardzo duży problem.sikor pisze:No rzeczywiście, problem z chustą to największy problem...
Tak jak "zerwanie z dziewczyną" kończy cały jego świat.
Albo niemożność pojechania na jakiś wyjazd.
To, że dla Ciebie nie jest coś problemem nie oznacza, że nie będzie to problemem dla drugiego człowieka zwłaszcza dziecka.
To mają wspólnie rozwiązać obaj drużynowi.
hm. Czesław Przybytek HR
tel.kom. 519-160-185
tel.kom. 519-160-185
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Janusz Sikorski
- Hufiec: Ziemi Tyskiej
- Chorągiew: Śląska
- Kontakt:
No cóż, jeśli młody człowiek przywiązuje się aż tak do barwy drużyny to coś chyba nie tak jest z jej pracą. To sa tylko symbole, do tego niewiele znaczące. Często nawet wykrzywiaja pracę drużyny. Chusta to tylko narzędzie do rozpoznania z jakiego środowiska jest dany człowiek. I tyle, koniec, kropka. Jako narzędzia rozwoju mają służyć stopnie i sprawności a nie barwy czy guziki.
Moment kiedy chusta czy jakiś inny element ubioru staje sie fetyszem jest momentem odchodzenia od metody harcerskiej.
Moment kiedy chusta czy jakiś inny element ubioru staje sie fetyszem jest momentem odchodzenia od metody harcerskiej.
hm. Janusz Sikorski HR
Redaktor Naczelny czasopisma "Harcerz Rzeczypospolitej"
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
No tak, zły Sikor bo jak wie to się odzywa. Kurcze to mądry gość jest i tyle. Znam go osobiście i wiem, że jak mówi to wie co mówi. A jak nie wie to nie mówi.dh_mikolaj pisze:...w innym temacie ktoś rzeczywiście miał rację że zachowujesz się jakbyś rozumy pozjadał.
phm. Izabela Staszczyszyn HR
Drużynowa 20 Drużyny Harcerzy Leśnych "Czarny Wilk" ^-^
III Szczep Harcerski "Leśni"
www.lesni.pl || www.kpw.org.pl || www.haer.org
Drużynowa 20 Drużyny Harcerzy Leśnych "Czarny Wilk" ^-^
III Szczep Harcerski "Leśni"
www.lesni.pl || www.kpw.org.pl || www.haer.org
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Nie do końca się z Tobą zgodzę druhu Januszu. Prawda chusta jest symbolem, symbolem przynależności młodego człowieka. Jest to poczucie przywiązania. Nie chodzi mi tu o przywiązanie tylko tu nigdzie indziej. Chusta ma też znaczenie przeżyć danego człowieka. Jest wspomnieniem działania w danej drużynie.
Ja też kilka razy zmieniałem środowiska. Ale mam sentyment do moich wszystkich chust bo wiążą się wspomnienia.
Ja też kilka razy zmieniałem środowiska. Ale mam sentyment do moich wszystkich chust bo wiążą się wspomnienia.
pwd. Piotr Winiarski ćw.
Drużynowy 21 KWDW Grot
Członek KH
Hufiec Pionki
Drużynowy 21 KWDW Grot
Członek KH
Hufiec Pionki
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Janusz Sikorski
- Hufiec: Ziemi Tyskiej
- Chorągiew: Śląska
- Kontakt:
A dlaczego akurat chusta ? A ni np guzik. Ja tam mam jeszcze w szafie swój mundur sprzed chyba 30 lat. I ma guziki. Nie byle jakie. Krakowskie. Wtedy to było coś. Nie takie se zwykłe srebrne bite z blachy jak z puszek mięsnych... Ale takie prawdziwe, brązowe, który to brąz wytarł sie z latami na złoto... No i co ? mam se ten mundur na ścianie przywiesić ? Trzymałem go bo czułem że się przyda. I bingo, przydął się. Miesiąc temu... wziąłem nożyczki i wyciołem z niego kawał materiału z pleców. Poszedł na część proporcaStary Wedrowiec pisze:...Chusta ma też znaczenie przeżyć danego człowieka. Jest wspomnieniem działania w danej drużynie.

Jak zakończy swoją harcerska drogę to będzie miał 2 chusty czyli... 2 razy więcej wspomnień :p
(i tak twierdzę że guziki lepsze, bo pomyśl ile ich jest

hm. Janusz Sikorski HR
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
nowoczesne kuchnie warszawa