Kiedy mundury?
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
A ja chciałabym zauważyć pewną rzecz dosyć zabawną, choć nie jest to rzecz dotycząca kiedy ale raczej jak, otóż czytając sobie opisy elementów umundurowania ujrzałam iż chusta w dwóch opcjach rozmiarowych ma mieć wymiar albo 70x70x100 lub 73x73x110. Zawsze myślałam że chusta harcerska jest prostokątna. A tu wcale nie! 

"zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną" (k.wierzyński)
pwd. Agnieszka Ciesiołkiewicz
48 LDH "Araukanie"
48 LDH "Araukanie"
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
tfu. Tak to jest jak człowiek za dużo myśli
chusta miała być trójkątnoprostokątna znaczy jest trójkątem prostokątnym. I do tego równoramiennym, jakby było mało 
Wstydzę się i wystawiam łapkę do skarcenia
A dla usprawiedliwienia z matematyką skończyłam po maturze

Wstydzę się i wystawiam łapkę do skarcenia

A dla usprawiedliwienia z matematyką skończyłam po maturze

48 LDH "Araukanie"
48 LDH "Araukanie"
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Dziękuję 
A swoją drogą rzecz niebywała. Właśnie wycięłam z bawełnianego płótna 28 chust będących trójkątam prostokątnymi a przynajmniej połowami kwadratów (połowami trójkątnymi nie prostokątnymi:D) - zamotałam już? - i owe chusty będące trójkątami prostokątnymi mają długość boków będących przyprostokątnymi trójkąta równą 70 cm. Najciekawsze jest to, że trzeci bo i zarazem przeciwprostokątna ma długość 100 cm...
Ja wiedziałam, że harcerze są ciekawymi stworzeniami, harcerz poznaje przyrodę a w przyrodzie nic nie ginie, ale żeby obalać twierdzenie poczciwego Pitagoras?? ???
:lol

A swoją drogą rzecz niebywała. Właśnie wycięłam z bawełnianego płótna 28 chust będących trójkątam prostokątnymi a przynajmniej połowami kwadratów (połowami trójkątnymi nie prostokątnymi:D) - zamotałam już? - i owe chusty będące trójkątami prostokątnymi mają długość boków będących przyprostokątnymi trójkąta równą 70 cm. Najciekawsze jest to, że trzeci bo i zarazem przeciwprostokątna ma długość 100 cm...
Ja wiedziałam, że harcerze są ciekawymi stworzeniami, harcerz poznaje przyrodę a w przyrodzie nic nie ginie, ale żeby obalać twierdzenie poczciwego Pitagoras?? ???
:lol
48 LDH "Araukanie"
48 LDH "Araukanie"
Może nie tak do końca ... :>
70^2 + 70^2 = 9800
pierwiastek z /9800 = 98,99
Majac na uwadze błąd pomiaru, chusty o wymiarach 70x70x100 są prostokątne w dwóch przypadkach:
1. przeciwprostokatna ma 99cm a nie 100 (ew. boki są krótsze o kilka mm)
2. gdy zachowane są idealne wymiary (chociaż to niemożliwe, chyba, że ciąłby to komputer) kąt nie ma 90 stopni, jest to jednak różnica rzędu 2-3 stopni, więc różnica nie jest zauważalna gołym okiem przy takich wielkościach, dlatego wydaje się, że chusta jest prostokątna.
Agnieszko, Slonko - wybacz, to takie moje zboczenie jeszcze z liceum.
Pozdrawiam serdecznie.
70^2 + 70^2 = 9800
pierwiastek z /9800 = 98,99
Majac na uwadze błąd pomiaru, chusty o wymiarach 70x70x100 są prostokątne w dwóch przypadkach:
1. przeciwprostokatna ma 99cm a nie 100 (ew. boki są krótsze o kilka mm)
2. gdy zachowane są idealne wymiary (chociaż to niemożliwe, chyba, że ciąłby to komputer) kąt nie ma 90 stopni, jest to jednak różnica rzędu 2-3 stopni, więc różnica nie jest zauważalna gołym okiem przy takich wielkościach, dlatego wydaje się, że chusta jest prostokątna.
Agnieszko, Slonko - wybacz, to takie moje zboczenie jeszcze z liceum.

Pozdrawiam serdecznie.
pwd. Kamil Mirowski HR
drużynowy 137 BDW "Agrikola"
hufiec Białystok
[B11]
drużynowy 137 BDW "Agrikola"
hufiec Białystok
[B11]
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Kamil, Skarbie, nie ma sprawy 
Otóż jest to tylko potwierdzenie mojej teorii gdyż z Tw. Pitagorasa jednoznacznie wynika że chusta nie jest trójkątem prostokątnym a błędy pomiaru i niedokładność ludzkiej ręki obsługującej sprzęt nożyczkami zwany sprawia wyłącznie złudzenie zachowania prawidłowości
No dobra, bo to się bełkot zaczyna robić 
Nie zmienia to faktu, że się okazuje, że regulaminowa chusta harcerska nie jest trójkątem prostokątnym

Otóż jest to tylko potwierdzenie mojej teorii gdyż z Tw. Pitagorasa jednoznacznie wynika że chusta nie jest trójkątem prostokątnym a błędy pomiaru i niedokładność ludzkiej ręki obsługującej sprzęt nożyczkami zwany sprawia wyłącznie złudzenie zachowania prawidłowości

Nie zmienia to faktu, że się okazuje, że regulaminowa chusta harcerska nie jest trójkątem prostokątnym

48 LDH "Araukanie"
48 LDH "Araukanie"
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
Tak na boku sprawy o nowych mundurach. „Ponoć” rewolucja mundurowa miała na celu m.in. zmniejszenie kosztów mundurów. Powiedzcie jak to jest, że stare mundury zuchowe mogą nagle kosztować 12 zł? I nie mówcie, że to spadek po poprzedniej składnicy bo nie uwierzę, iż np. woda – góry - las sprzedaje towar poniżej kosztów i przy cenie tych 12 zł nie czerpie zysków (minimalnych ale jednak). Szczerze mówiąc wolę chodzić w mundurze gorszym jakościowo, ale za to dostępnym i tanim. Bo przy obecnych cenach niedługo dojdzie do tego, ze w regulaminie „samarytanki” pojawi się zapis Kompletuje swój mundur

tak się składa, żę fartuchy zuchowe o których mówisz pamiętają nie tylko czasy KDH ale pamiętne czasy CSH. Tak, tak te mundurki były szyte w latach 82-84 i stąd ich niska cena. Powiem więcej, na starcie nowej składnicy były w promocyjnej cenie (10zł) i kto wie może promocja się powtórzy... ale nie zapeszajmy;)
Tak czy inaczej pozostałe mundury są szyte w obecnych realiach, które dyktują obecne ceny.
Tak czy inaczej pozostałe mundury są szyte w obecnych realiach, które dyktują obecne ceny.
Aleksander Gogół
przyboczny 166 WWGZ Biały Żagiel im. Marco Polo
przyboczny 166 WWGZ Biały Żagiel im. Marco Polo
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
z tego, co wiem, to będą w sprzedaży w okolicach stycznia.
nie wiem, czy już wszyscy widzieli na stronach zjazdowych - zdjęcia nowych mundurów.
g00rek się w miarę prezentuje, Darek również, no a Kasia..
chyba oczywiste 
nie wiem, czy już wszyscy widzieli na stronach zjazdowych - zdjęcia nowych mundurów.
g00rek się w miarę prezentuje, Darek również, no a Kasia..

phm. Jakub Król
Polski Kontyngent na Roverway 2009
były drużynowy 144 PDH "SZANIEC" im. Alka Dawidowskiego
skAlpel.harce - szukamy tłumaczy!
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Ja widziałam... i troszku jestem rozczarowana. Tyle mówiliśmy o workowatości a wcale nie widać po bluzie zmiany. Przynajmniej na zdjęciach, mam nadzieję, że to z powodu ustawienia "modelki". No i jeszcze tyle było dyskusji o funkcjonalności munduru... A spódnica jest maksymalnie obcisła, dopasowana i wąska na całej długości. Troszkę mnie to przybiło. I flagę Polski jednak by można było na rękaw zrzucić albo ew nad kieszeń. Ale to jużp lastyka, tego się już nie zmieni. Cóż. Mam nadzieję, że to tylko złe odczucia ze zdjęcia a w rzeczywistości jest git
Pozdrawiam

Pozdrawiam

48 LDH "Araukanie"
48 LDH "Araukanie"
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
nie wiem, czy widziałaś wszystkie zdjęcia, przynajmniej na tych, które ja miałem okazję zobaczyć (zebrane na http://www.144.pdh.pl/mundur.html) mundury wyglądają zgrabnie i elegancko.agace napisał:
Tyle mówiliśmy o workowatości a wcale nie widać po bluzie zmiany. Przynajmniej na zdjęciach, mam nadzieję, że to z powodu ustawienia "modelki".
IMHO spódnica nie jest elementem, który ma być specjalnie funkcjonalny. do zastosowań polowych dziewczęta chyba nie stosują spódnic, prawda?No i jeszcze tyle było dyskusji o funkcjonalności munduru... A spódnica jest maksymalnie obcisła, dopasowana i wąska na całej długości. Troszkę mnie to przybiło.

tu też będą się spierałI flagę Polski jednak by można było na rękaw zrzucić albo ew nad kieszeń. Ale to jużp lastyka, tego się już nie zmieni.

na ramię zawsze możesz sobie wrzucić plakietkę POLSKA z godłem.
hehCóż. Mam nadzieję, że to tylko złe odczucia ze zdjęcia a w rzeczywistości jest git![]()
Pozdrawiam

phm. Jakub Król
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
W spódnicy jako elemencie umundurowania dosyć częśto pokazuję się na zbiórkach niepolowych. Drużyny, drużynowych, imprezy hufca. A taki kształt spódnicy mocno ogranicza ruchy, nie mówię tu o wyczynach jeśli chodzi o ruch, ale o zwykłe siadanie na podłodze w kręgu. Oby więc rzecz okazała się głupim widzimisie wyniesionym z wrażeń poczynionych na podstawie zdjęć.
48 LDH "Araukanie"
48 LDH "Araukanie"
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
spokojnie, to nie durastrech 
dlatego m.in. spódnice nie mają guzików - żebyś mogła spokojnie siadać w kręgu
btw: w tym wątku http://www.forum.zhp.pl/viewtopic.php?T ... ge=2#36770 toczy się równoległa dyskusja nt. mundurów.

dlatego m.in. spódnice nie mają guzików - żebyś mogła spokojnie siadać w kręgu

btw: w tym wątku http://www.forum.zhp.pl/viewtopic.php?T ... ge=2#36770 toczy się równoległa dyskusja nt. mundurów.
phm. Jakub Król
nowoczesne kuchnie warszawa