Dziwne zachowanie home.pl

forum poświęcone tematyce harcerskiego internetu
Zablokowany
kociou
Nowicjusz
Posty: 48
Rejestracja: 27 paź 2004, 00:46
Lokalizacja: 9 HDT OMEGA
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: kociou » 18 mar 2007, 03:22

Witam.

Strasznie dziwna historia...

Zarejestrowałem dziś konto na home - zamierzam przenieść tam serwis hufca który hostujemy obecnie na strefa.pl - i skontaktowałem się z helpdeskiem home.pl aby przypisać subdomeny lebork.zhp.pl i szklanahuta.zhp.pl do naszego konta na home.pl - tak na przyszłość żeby później tego nie robić i żeby móc sobie wszystko poukładać na serw :)

Prośbę o zmianę delegacji domen miałem zamiar wysłać za jekieś dwa tyg jak nowy serwis będzie gotowy... jednak nie wiem jakim cudem subdomeny lebork.zhp.pl i szklanahuta.zhp.pl JUŻ WSKAZUJĄ NA KONTO NA HOME.PL!!!!

Nie jestem dysponentem domeny zhp.pl więc JA nie mogłem delegacji zmienić.
W rozmowie z home.pl konsultant twierdzi że nikt z home.pl nie mógł tego zrobić i że przypisanie subdomen do konta naszego hufca konta na home.pl nie mogło spowodować zmieny delegacji subdomeny na serwery home (poprzednio była delegowane na serwery strefa.pl - interia.pl) i twierdzi że zmian takich mógł dokonac jedynie dysponent domeny...

może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi :)
?? ?? ??

bobik
Stały bywalec
Posty: 717
Rejestracja: 04 gru 2004, 16:36
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: bobik » 18 mar 2007, 10:31

tak jak odpisałem w meilu do Ciebie jeśli nikomu z WNT nie podałeś hasła do swojego konta hostingowego w home nie mieliśmy technicznej możliwości przepiąć domeny, więc zmiany musiał dokonać BOK home.

kociou
Nowicjusz
Posty: 48
Rejestracja: 27 paź 2004, 00:46
Lokalizacja: 9 HDT OMEGA
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: kociou » 18 mar 2007, 14:57

Oczywiście nie podawałem hasła nikomu z WNT :)
Ale czy bok home.pl powinien móc dokonywać takich zmian bez wiedzy dysponenta domeny zhp.pl?
Do zmiana przekierowania subdomeny to zmiana na koncie zhp.pl a nie na koncie mojego hufca :)

orcus
Stały bywalec
Posty: 1240
Rejestracja: 18 cze 2004, 23:08
Lokalizacja: 1 SDH Bastion
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: orcus » 18 mar 2007, 15:32

Sprawa na pewno trzeba sie zająć bo to nie miła sytuacja.

BTW: Mała osobista rada: nie pozwól by wszyscy oglądali komunikaty o błędach bo możesz sie na tym niemiło przejechać. Osobiście zabezpieczyłbym dostęp htaccessem na czas robót.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2007, 15:33 przez orcus, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
orcus

.: Linux is like a wigwam - no gates, no windows and Apache inside :.

kociou
Nowicjusz
Posty: 48
Rejestracja: 27 paź 2004, 00:46
Lokalizacja: 9 HDT OMEGA
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: kociou » 18 mar 2007, 15:35

ech - wiem że błędy należy ukrywać (tak jak to robię min. na wosp.org.pl) - ale póki nie skończę serwisu błędy będą widoczne..
Zresztą te trzy linijki z likalizacją pliku index.php.... poza tym strona się dopiero wrzuca... jeszcze ponad 2GB zostały... hehe, komendant lubi galerie zdjęć :D

orcus
Stały bywalec
Posty: 1240
Rejestracja: 18 cze 2004, 23:08
Lokalizacja: 1 SDH Bastion
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: orcus » 18 mar 2007, 15:58

kociu - index to index ale tam jest coś więcej w panelu masz chyba możliwość zabezpieczenia hasłem całości. jeśli nie to wrzucenie htaccessa to nie powinien być problem zwłaszcza że IdeaWebServer ma taką samą składnie w tym temacie. Jakbyś miał z tym problem pisz na priva.
Pozdrawiam
orcus

.: Linux is like a wigwam - no gates, no windows and Apache inside :.

kociou
Nowicjusz
Posty: 48
Rejestracja: 27 paź 2004, 00:46
Lokalizacja: 9 HDT OMEGA
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: kociou » 18 mar 2007, 16:23

Kilka ostatnich miesięcy mojej pracy to było łatanie systemów po włamach lub nieautoryzowanych dostępach (chyba tak to będzie po polsku :) ) więc myślę że nie będę miał problemów - póki co wystarczy error_reporting(0) - błędy krytyczne nadal będą wyświetlane, docelowo ustawienie show_errors na off i log_errors na on w php.ini jak skończę :)
bedę tylko musiał poprosić helpdesk żeby mi przypomniał jak się to ustawia na home - praca na dedykowanych serwerach człowieka rozpieszcza :D

orcus
Stały bywalec
Posty: 1240
Rejestracja: 18 cze 2004, 23:08
Lokalizacja: 1 SDH Bastion
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: orcus » 18 mar 2007, 17:44

kociou pisze:Kilka ostatnich miesięcy mojej pracy to było łatanie systemów po włamach lub nieautoryzowanych dostępach
Więc bardzo dobrze powinieneś wiedzieć że nie ma systemów w 100% zabezpieczonych, są tylko takie w których nie odnaleziono jeszcze dziur. Wiesz mi też dużo czasu zletuje na szukanie błędów(właściwie jest to moje podstawowe zajęcie) a mimo wszystko nie twierdze żąe nigdy nie popełnie jakiegoś błedu który 12 latek po przeczytaniu kilku arykułów w internecie nie będzie mógł wykorzystać.

Więc bardzo prosze - nie dawaj nikomu okazji do poznania chociażby ściezki pliku z danymi dostępowymi do bazy danych bo wystaczy kilkusekundowa awaria PHP i plik wyląduje u kogoś na dysku gdzie z całą pewnością nie powinien sie znaleźć. A już mam kilka plików PHP z servera home.pl.
Pozdrawiam
orcus

.: Linux is like a wigwam - no gates, no windows and Apache inside :.

bobik
Stały bywalec
Posty: 717
Rejestracja: 04 gru 2004, 16:36
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: bobik » 03 kwie 2007, 19:41

home przyznał się do błędu i zobowiązał się już więcej nie dysponować naszą domena bez zgody dysponenta

kociou
Nowicjusz
Posty: 48
Rejestracja: 27 paź 2004, 00:46
Lokalizacja: 9 HDT OMEGA
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: kociou » 03 kwie 2007, 20:14

Amen!
i eot :)

Zablokowany
nowoczesne kuchnie warszawa

Wróć do „Harcerski Internet”