Takie rozwiązanie jest dobre dla stron pisanych "z palca" - jak masz kilkudziesięciu publicystów na starcie, a kilkuset (stan hufca) docelowo, przestaje być "życiowe".
Odpowiedzialność za treści "gazety" (nie ważne, czy to serwis hufca, czy internetowy dziennik) ponosi jej szef ("naczelny", komendant hufca itd.) i bez znaczenia jest, jak podpisują się autorzy niusów (inicjały, pseudonim, czy pełne dane). Jak jest rozsądny, to wprowadzi moderowanie treści i zadba o zgodność z prawem autorskim oraz prasowym. A jeśli serwis jest rozbudowany, to może dodatkowo bazę userów i wtedy nick jest linkiem do profilu autora.
Inna sprawa, to w naszym przypadku podział niusów na grupy. W jednej komunikaty, zawiadomienia, zaproszenia, powiadomienia itd., w drugiej felietony, artykuły, relacje... nie wiem, co jeszcze.
Problem dotyczy prostej informacji (jedno, dwa zdania + jakieś detale) - zarówno przy skopiowaniu czyjejś informacji z serwisu centralnego czy maila, jak i przy pisaniu własnego niusa na bazie czyjejś prośby dostajemy prawie bliźniacze teksty oparte na szablonie, przy których łatwo o oskarżenie o plagiat (w przypadku zaproszeń mamy np.
"jednostka 111111 zaprasza na 222222 edycję imprezy 333333, jaka odbędzie się w 444444 w terminie od xxxxx do yyyyy. Poniżej detale rajdu/festiwalu/spotkania:",
albo
"Redakcja CZUWAJ przypomina, że mija termin...").
Miałem taki dylemat, pisząc relacje z obrad Zjazdu do własnego serwisu - słuchałem obrad przez radiozhp, opierałem się na notatkach, sygnowałem je własnymi danymi, a jednocześnie (czasem później, niż u mnie) na stronie Zjazdu i w serwisie centralnym pojawiał się prawie identyczny tekst. Co przy konfrontacji? Który serwis miałby "większą wagę" i kto byłby uznany za złodzieja?
Oczywiście bez znaczenia, czy pod moim tekstem byłby podpis, czy nie (zawsze ktoś odpowie przed sądem). Zastanawiam się jedynie, jak to rozwiązać - czekać na info w serwisie zhp.pl i cytować, czy wychodzić przed szereg i nadstawiać głowę?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 cze 2006, 12:35 przez
panwac, łącznie zmieniany 1 raz.