bobik_izhp napisał:
caesar napisał:
1. nie wiem
a tak na jedno zamknięte oko ? tydzień, miesiac, dwa rok ?
na prawde nie wiem, nawet mniej wiecej
bobik_izhp napisał:
caesar napisał:
2. nie przypuszczam, zebsmy byli w stanie w jakikolwiek sposob to monitorowa, nie mozemy okreslic listy sprawdzonych czy zaufanych serwerow bo to nie ma sensu i jest srenio mozliwe technicznie
osobiście uważam że to powinno być "jakoś" kontrolowane w sensie takim że przed przeniesieniem domeny, hufiec lub chorągiew zgłasza się do osoby odpowiedzialenej aby sprawdziła czy usługi świadczone przez potencjalnego hostingodawce są na dobrym poziomie.
Tak jak pisałem w poście wyżej chodzi mi o aspekt aby ktoś nie wykukał hufców, i nie zakładali kont na serwerach po 10 zł za 5 gb powierzni i tego typu herezje oczywiście rocznie, a Wasza fachowa portada pt.że spełnia lub nie spełnia w wielu przypadkach uchroniło by jednostki, oczywiście drugim pomysłem jest opracowanie takiej "instrukcji" jak wybierac hosting i na co zwracać uwage.
Wiem że odezwą się głosy że to sprawa jednostki co sobie kupi, otórz tak i nie bo działają w domenie zhp.pl a tu już jest sprawa związkowa tego wizerunku.
nadal nie wyobrazam sobie jakby to moglo byc mozliwe
jakie sa kryteria "dobrego poziomu uslug"?
co to znaczy?
jezeli hufiec ma miejsce na serwerze firmy produkujacej buty bo tam szefem jest syn czy ojciec komendanta to czy to jest pewny hosting czy nie?
tego typu pytan jest wiele, oczywiscie opracowania typu "nie daj sie zrobic w balona" bylyby pozyteczna, ale ja nie podejmuje sie weryfikowac "powaznosci oferty"
nie kazdy tani hosting jest oszustwem i nie kazdy drogi jest powazny
chyba jednak nadal uwazam, ze to, ze ktos wynajmie domek na harcowke od oszusta nie wplywa jakos znaczaco na wizerunek zwiazku
bobik_izhp napisał:
caesar napisał:
5. nie, zadna strona (poza wlasna zi.zhp.pl) nie podlega Zespolowi ds. Internetu
Może źle się wyraziłem

chodziło mi bardziej o np. sprawa jaka kiedyś była poruszona reklam, darmowych komponentów itd. o ile dobrze pamiętam rozchodziło się o to że ci co są na serwerze zhp.pl musza o zamieszczenie np reklamy "czegos" pytać się WPI ale tyczy się to tylko uzytkowników tych kont. czy to nadal aktualne i czy bedzie sie tyczyc tez jesli ktos ma gdzieś tam serwer a kożysta jedynie z domeny zhp.pl ?
w mojej opinii regulamin o ktorym piszesz dotyczy kazdej jednostki ZHP bez wzgledu na to czy ma strone na serwerze ZHP czy na freecostam. Ale interpretacja GK jest taka, ze regulamin jest obligatoryjny dla kont na sewerze ZHP
w regulaminie nie ma zapisow o delegacji domen, ale jest zapis, ze w sprawach nieuregulowanych interpretacji dokonuje ZI
zatem odpowiedz brzmi:
tak, dla serwisow utrzymywanych na obcych serwerach, ale wystepujacych w oficjalnych domenach ZHP regulamin jest obligatoryjny ze wszystkimi tego konsekwencjami