Mam podobne zdanie jak Michał.
Proszę, przeczytaj uważnie nasze wcześniejsze wypowiedzi.
Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, by ZHP miało wychowywać harcerzy zgodnie ze światopoglądem i wiarą rodziców. Nikt w ZHP nie robi badań nad rodzicami, kiedy Ci przyprowadzają dzieci na pierwszą zbiórkę. Kolejność jest odwrotna - rodzic wchodzi na przykład na stronę zhp.pl, czyta, jakie wartości wyznaje nasza organizacja, do czego się zobowiązuje i wtedy może podjąć decyzję, czy chce aby jego dziecko było wychowane w zgodzie z tymi wartościami czy nie.
Grzegorz, chyba to chcesz powiedzieć - ZHP nie ma wpisane w swoje wartości promocję jakiejkolwiek orientacji! Ja to rozumiem i całkowicie się z tym zgadzam! Dlatego nie rozmawiamy w tym wątku o tym, czy należy harcerzy zachęcać do rozmowy o orientacji, czy maja ujawniać swoje preferencje, czy też mają akceptować takie zachowania.
Słusznie zwracasz mi uwagę, że powinienem od samego początku mieć uzupełnione dane osobowe. Zakładając ten profil, po przeczytaniu regulaminu, stanąłem przed wyborem. Zdecydowałem się nie podawać swojego imienia i nazwiska, ponieważ obawiam się przyklejenia negatywnej etykietki. Dyskusja, w której uczestniczę, pokazuje, że częściej byłbym prawdopodobnie postrzegany przez pryzmat mojej orientacji niż przez pryzmat moich kwalifikacji. Z pełną świadomością konsekwencji nie podporządkowałem się regulaminowi. Jeśli Admin zdecyduje usunąć moją osobę z tego forum, podporządkuję się. Rozumiem, że odbierz to jako niefair zachowanie.
Dlaczego używam Twojego stopnia naukowego? Ano dlatego, że wydawało mi się, że może przywołanie etosu osoby z tytułem doktora nauk humanistycznych spowoduje, że zapanujesz na swoim językiem i ograniczysz nieprzyjemne porównania.
I na koniec, jeszcze raz zgodzę się z Michałem - zacznij od siebie naukę szacunku.