2 Drużyny

O idei harcerskiej, naszych zasadach, Prawie...
kkasiulaa

Post autor: kkasiulaa » 20 kwie 2008, 09:54

Mam trochę dziwną sprawę, jedna z moich druhenek jest w dwóch drużynach, W mojej drużynie była zastepową, ale już nie jest i powinna nosić szary sznur, A w tej drugiej drużynie jest zastępową. Czy ona może nosić brązowy sznur do barw mojej drużyny skoro już nie jest u mnie zastępową, tylko jest szeregowy ? Przecież jak pojedziemy na wyjazd to wszyscy będę myśleć że ona jest zastępową w mojej drużynie choć nie jest, proszę o odpowiedź

Maciek P
Stały bywalec
Posty: 3472
Rejestracja: 03 mar 2007, 15:55
Lokalizacja: Inspektorat HSG/HSRD
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Maciek P » 20 kwie 2008, 09:58

W której drużynie ma przydział podstawowy? Nosi sznur funkcji podstawowej i suwak dodatkowej. Czyli jeśli drużyną podstawową jest twoja, to nosi szary z brązowym suwakiem.
Tak przynajmniej to rozumiem.

IMHO powinna zmieniać sznury w zależności od tego, na zbiórce której drużyny jest.
Maciej Pietraszczyk 503-664-824
hsg@zhp.pl; maciej.pietraszczyk@strazgraniczna.pl

Nad sruby korouhev zavlála, to v¹ak neznaèí, ¾e je tam sláva,
v¹em vìrným poka¾dé nesmírnou sílu a jednotu dává,
ve znaku kalich, v kalichu víra, jen pravda vítìzí, v pravdì je síla.

kkasiulaa

Post autor: kkasiulaa » 20 kwie 2008, 10:02

W mojej ma przydział podstawowy, ale osoba która nosi brązowy suwak jest funkcyjnym zastępu, a ona jest zastępową , a zastępowy nosi brązowy sznur.

Kiedy pytałam o to Komendantka Hufca to powiedział że musi nosić sznur do chusty, jeśli w mojej jest szeregowym to szary, a na zbiórkach tamtej brązowy, natomiast opiekunka tamtej drużyny ma inne zdanie że może nosić brązowy cały czas.

endriu-zhp
Starszy użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 24 lut 2007, 20:45
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: endriu-zhp » 20 kwie 2008, 10:14

Z tego co wiem szarych sznurów już sie nie nosi.
pwd. Andrzej Choroszkiewicz

Maciek P
Stały bywalec
Posty: 3472
Rejestracja: 03 mar 2007, 15:55
Lokalizacja: Inspektorat HSG/HSRD
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Maciek P » 20 kwie 2008, 10:34

Kasiu, rację ma komendantka hufca. :)

Andrzeju -> nie jest regulaminowy, ale jak już zostało napisane, nie ma zakazu. Jak inaczej oznaczysz np. podzastępowego, czy kronikarza drużyny?
Na dobrą sprawę mogę w swojej drużynie wprowadzić na oznaczenie braku funkcji sznury czarne i też będzie dobrze. :)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2008, 10:35 przez Maciek P, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciej Pietraszczyk 503-664-824
hsg@zhp.pl; maciej.pietraszczyk@strazgraniczna.pl

Nad sruby korouhev zavlála, to v¹ak neznaèí, ¾e je tam sláva,
v¹em vìrným poka¾dé nesmírnou sílu a jednotu dává,
ve znaku kalich, v kalichu víra, jen pravda vítìzí, v pravdì je síla.

Magheru
Stały bywalec
Posty: 533
Rejestracja: 06 wrz 2006, 10:16
Lokalizacja: HKA "Czogori"
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Magheru » 20 kwie 2008, 10:46

choć niewątpliwie zrobią furrorę na imprezach wielu środowisk :D

Ale wolę taki błękitny sznur od czarnego ;)

hm... myślę, że obecie nie ma już z tym kłopotu, po prostu nosi brazowy a u Was go zdejmuje. I analogicznie na imprezach- jesli jedzie jako zastepowa z tamtą drużyną brąz, jeśli z Wami- bez sznura.


Ogólnie jednak problem jest... może nowelizacja regulaminu? ;)
"Jeśli zobaczysz iskrę w oczach zucha dokonaj wszelkich starań by nie zgasła, gdy ujrzysz dogasający żar w spojrzeniu wędrownika pozwól mu zapłonąć na nowo"

------------------------------------------------------------------
Harcerski Krąg Akademicki "Czogori" w Olsztynie

marcia
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 04 gru 2006, 20:10
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: marcia » 20 kwie 2008, 17:17

hmm, ale z drugiej strony to tak jakby drużynowy jadąc np. na biwak ze swoją macierzystą drużyną ( a nie z tą, którą obecnie prowadzi) miałby zdejmować granatowy sznur...wydaje mi się, że osoba, o której mówisz może spokojnie nosić brązowy sznur (czyli sznur wyższej funkcji) i na lewym ramieniu pagon tej drużyny, w której jest zastępowym i wtedy wszystko jasne :-)
"Dzieci nie są głupsze od dorosłych, tylko mają mniej doświadczenia".

jstefanska
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 30 mar 2007, 16:33
Lokalizacja: 307 WGZ "Akademia Pana Kleksa"
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: jstefanska » 20 kwie 2008, 18:38

hmm.... mimo wszystko to powinno zostać jasno określone w regulaminie jakimś.
A może jest? Nie ma gdzieś jakiegoś takiego zapisu, że nosi się barwy i sznur drużyny, do której ma się przydział podstawowy? Tzn nie jestem tego pewna... Ale coś takiego mi się kiedyś obiło o uszy. Ale też nie wiem, czy to nie było na zasadzie czyichś teorii prywatnych i dywagacji.
Poszukam :)
HO Joanna Stefańska
drużynowa 307 WGZ "Akademia Pana Kleksa"

Mysiek
Stały bywalec
Posty: 584
Rejestracja: 28 sie 2006, 13:28
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: Mysiek » 20 kwie 2008, 19:05

jstefanska pisze:hmm.... mimo wszystko to powinno zostać jasno określone w regulaminie jakimś.
A może jest? Nie ma gdzieś jakiegoś takiego zapisu, że nosi się barwy i sznur drużyny, do której ma się przydział podstawowy? Tzn nie jestem tego pewna... Ale coś takiego mi się kiedyś obiło o uszy. Ale też nie wiem, czy to nie było na zasadzie czyichś teorii prywatnych i dywagacji.
Poszukam :)
Na prostą Logikę nosisz sznur funkcyjny tej drużyny której barwy aktualnie nosisz na sobie.

Zmieniasz barwy - zmieniasz sznur.
"Nie kłaniać się nikomu i nigdy bez potrzeby" - J.Piłsudski


www.82odh.fora.pl

kkasiulaa

Post autor: kkasiulaa » 20 kwie 2008, 21:08

Ale to nie takie proste uświadomić komuś, ktoś myśli że może nosić tamten sznur, bo jest zastępowym i sądzi ze cały czas może. Może jest jaka instrukcja co do tego ? Albo jakiś dokument?

jstefanska
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 30 mar 2007, 16:33
Lokalizacja: 307 WGZ "Akademia Pana Kleksa"
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: jstefanska » 20 kwie 2008, 22:28

No właśnie szukam i nie widzę....
Tzn może gdzieś jest, ale się nie doszukałam ;)

Jestem zdania, że to powinno zostać dokładnie sprecyzowane i gdzieś spisane.
Bo jeżeli przyjmujemy, że nosimy sznur funkcji, którą pełnimy w drużynie, z którą w danej chwili jesteśmy - to np. drużynowy jakiejś drużyny jadący z inną jako opiekun pełnoletni powinien na ten czas zdejmować sznur.
Jeżeli przyjmujemy, że do barw - co w przypadku, kiedy ktoś działa w dwóch drużynach działających w jednym szczepie, podczas gdy obie drużyny mają takie same barwy (wiem, ze nie we wszystkich szczepach tak jest, ale przyjmijmy że w tym przypadku tak :) )

Więc w sumie sama nie wiem. Mi się wydaje logiczne, że przyjmuje się, że ma sie jakiś przydział podstawowy. I tej drużyny barwy się nosi, i za ciosem - sznur funkcji pełnionej w tej drużynie.
HO Joanna Stefańska
drużynowa 307 WGZ "Akademia Pana Kleksa"

marcia
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 04 gru 2006, 20:10
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: marcia » 21 kwie 2008, 00:55

nadal trzymam się swojej wersji, brązowy sznur zostaje, a żeby podkreślić, w której to drużynie pełniona jest ta funcja to na lewym raminiu barwy tej drużyny. "problem" zacznie się wtedy, gdy ta osoba zdobyła naramiennik wędrowniczy ;-) ale to wtedy na prawą patkę przenosimy barwy tej drużyny i na zbiórki drużyny nazwijmy to tej pierwotnej po prostu zakłada jej barwy.

jakoś nie mogę sobie wyobrazić sytuacji, że idąc na odprawę namiestnictwa zuchowego miałabym zakładać srebrny sznur spod ramienia jako namiestniczka zuchowa, a idąc na posiedzenie komendy zmieniać na srebrny sznur z ramienia jako zastępca komendanta....

Uważam, że zawsze powinno się nosić sznur wyżej pełnionej funkcji. :-)

tez przejrzałam regulamin i nic tam nie mam na ten temat, ciekawe czy gdziekolwiek jest ;-)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2008, 00:56 przez marcia, łącznie zmieniany 1 raz.
"Dzieci nie są głupsze od dorosłych, tylko mają mniej doświadczenia".

Stary Wedrowiec
Stały bywalec
Posty: 363
Rejestracja: 13 gru 2006, 15:16
Lokalizacja: 21 KDSH "Wędrowcy"
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: Stary Wedrowiec » 21 kwie 2008, 08:06

Sprawa u druhny jest bardzo prosta druhna ma podstawowy przydział służbowy do Hufca wiec nosi druhna sznur z ramienia... a tamta druhna ma dwa przydziały i tu jest problem
pwd. Piotr Winiarski ćw.
Drużynowy 21 KWDW Grot
Członek KH
Hufiec Pionki

Życzliwek
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 18 mar 2008, 09:37
Lokalizacja: 32 WDSH "Kilimandżaro"
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Życzliwek » 21 kwie 2008, 09:16

powinna nosic sznur wyższej funkcji niezaleznie od barw,

Magheru
Stały bywalec
Posty: 533
Rejestracja: 06 wrz 2006, 10:16
Lokalizacja: HKA "Czogori"
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Magheru » 21 kwie 2008, 09:28

hehe i tak oto w niektórych drużynach będą sami drużynowi i przyboczni :D
gdzieś naet był artykuł o tym... ale nie pamietam gdzie :/
"Jeśli zobaczysz iskrę w oczach zucha dokonaj wszelkich starań by nie zgasła, gdy ujrzysz dogasający żar w spojrzeniu wędrownika pozwól mu zapłonąć na nowo"

------------------------------------------------------------------
Harcerski Krąg Akademicki "Czogori" w Olsztynie

ODPOWIEDZ
nowoczesne kuchnie warszawa

Wróć do „Harcerskie ideały”