http://zuchy.zhp.pl/index.php?do=standa ... =0010,0016sigma pisze:to może to rozgraniczyć dla przejżystości. mamy dwie sytuacje:
1. szczep. zuch z gromady przechodzi do drużyny. gromada współpracuje z drużyną. zuchy mają 3 gwiazdkę i już kręcą nóżkami z radości że przechodzą do drużyny harcerskiej. w końcu znają już ją od jakiegoś czasu. znają drużynowego, członków drużyny, barwy, część obrzędów. jednym słowem są przygotowane do przejścia do tej drużyny. tutaj bym sobie darował próby kilkumiesięczne, tylko np. zrobił bieg sprawdzający wiedzę i umiejętności, aby zuch wiedział że zdobył np. prawo do przyrzeczenia.
2. przeciwieństwo poprzedniej sytuacji. zuch ma trzecią gwiazdkę, ale nie zna drużyny do której przechodzi. nie znam drużynowego. wie że czas zostania harcerze się zbliża i się cieszy z tego bardzo. w tej sytuacji jednak dałbym takiemu zuchowi czas na poznanie drużyny. może do pierwszego biwaku drużyny? albo jakiegoś rajdu.
tak ja to widzę.
*** ZUCH GOSPODARNY
1. Zorganizowałem (-am) wraz z gromadą akcję gospodarczą, która przyczyniła się do wzbogacenia majątku gromady.
2. Nawiązałem (-am) kontakt z harcerzami i dowiedziałem (-am) się, jak można zostać harcerzem. Wykonałem (-am) z nimi pożyteczną pracę dla środowiska.
3. Zdobyłem (-am) odznakę „Siedmiomilowe buty” lub uczestniczyłem (-am) w harcerskiej formie wypoczynku.
4. Znam obrzędy i zwyczaje drużyny harcerskiej, z którą nawiązałem (-am) kontakt. Wiem, kto jest bohaterem tej drużyny i szczepu, w którym ona działa.
Teoretycznie sytuacja, o której piszesz jest niemożliwa.
Ale w praktyce bywa różnie, więc jest to rozwiązanie.