Sprawność Mistrzowska - Ogniowiec.
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Co powiecie na propozycję takiej sprawności mistrzowskiej? Wiem, że do tej pory nie było innych sprawności związanych z tematem ale można tę sprawność potraktować jak wyzwanie
1.Potrafi palić ogień na lodzie z zachowaniem zasad bezpieczeństwa: CZYN
2. Potrafi rozpalić ogień w niesprzyjających warunkach (ulewny deszcz, silny wiatr, głęboki śnieg): CZYN
3. Potrafi rozniecić ogień lupą: CZYN. Oraz wykonać do niej pokrowiec. WIELKI CZYN.
4. Potrafi wykonać krzesiwo np. ze starego pilnika: CZYN. oraz wykonać ozdobny uchwyt i estetyczny pokrowiec na przyrządy: WIELKI CZYN
5. Potrafi rozniecić ogień krzesiwem w czasie krótszym niż 1 min.: CZYN
w czasie krótszym niż 30 sek: WIELKI CZYN.
6. Potrafi przenieść ogień, żar na odległość ponad 10 km: CZYN
7. Potrafi rozniecić ogień tarciem drewna dłońmi w czasie poniżej 2 min.: CZYN
poniżej 1 minut: WIELKI CZYN.
8. Potrafi rozniecić ogień łukiem ogniowym poniżej 2 min: CZYN. Poniżej 1 minut: WIELKI CZYN
9. Jest kulturalnym ogniowcem: SZANUJE OGIEń, zna prawa ogniowe: CZYN, zna puszczańskie obrzędy ogniowe: WIELKI CZYN
10. Zna słowiańskie, indiańskie, greckie mity i legendy o ogniu: CZYN Zna historię niecenia ognia od neolitu aż po czasy współczesne. Zna symbolikę ognia w kulturze chrześcijańskiej: WIELKI CZYN
11. Zna co najmniej kilka praktycznych sposobów układania ognisk: CZYN kilkanaście: WIELKI CZYN
12. Sam wykonuje dla siebie i innych narzędzia i materiały do rozniecania ognia. CZYN
13. Wykona obrzędowe narzędzia do rozniecania ognia dla swojej grupy lub dla nowego ogniowca. Łuk ogniowy: CZYN, oraz narzędzia do innych technik: WIELKI CZYN.
14. Zna zastosowanie wielu gatunków drzew na ogólne potrzeby ogniowca. CZYN
15. Układa własne kompozycje hubek: CZYN. Ma własne miejsca pozyskania hubki: WIELKI CZYN.
Mistrzostwo zostanie uznane jeśli zdobędzie się 10 z 15 zadań.
2. Potrafi rozpalić ogień w niesprzyjających warunkach (ulewny deszcz, silny wiatr, głęboki śnieg): CZYN
3. Potrafi rozniecić ogień lupą: CZYN. Oraz wykonać do niej pokrowiec. WIELKI CZYN.
4. Potrafi wykonać krzesiwo np. ze starego pilnika: CZYN. oraz wykonać ozdobny uchwyt i estetyczny pokrowiec na przyrządy: WIELKI CZYN
8. Potrafi rozniecić ogień łukiem ogniowym poniżej 2 min: CZYN. Poniżej 1 minut: WIELKI CZYN
9. Jest kulturalnym ogniowcem: SZANUJE OGIEń, zna prawa ogniowe: CZYN, zna puszczańskie obrzędy ogniowe: WIELKI CZYN
10. Zna słowiańskie, indiańskie, greckie mity i legendy o ogniu: CZYN Zna historię niecenia ognia od neolitu aż po czasy współczesne. Zna symbolikę ognia w kulturze chrześcijańskiej: WIELKI CZYN
11. Zna co najmniej kilka praktycznych sposobów układania ognisk: CZYN kilkanaście: WIELKI CZYN
12. Sam wykonuje dla siebie i innych narzędzia i materiały do rozniecania ognia. CZYN
13. Wykona obrzędowe narzędzia do rozniecania ognia dla swojej grupy lub dla nowego ogniowca. Łuk ogniowy: CZYN, oraz narzędzia do innych technik: WIELKI CZYN.
15. Układa własne kompozycje hubek: CZYN. Ma własne miejsca pozyskania hubki: WIELKI CZYN.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2008, 10:18 przez Rafał Łoziński, łącznie zmieniany 1 raz.
"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)
http://www.puszczanstwo.pl
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Mi się podoba, nawet się łapie na zdobycie:)Rafał Łoziński pisze:Co powiecie na propozycję takiej sprawności mistrzowskiej? Wiem, że do tej pory nie było innych sprawności związanych z tematem ale można tę sprawność potraktować jak wyzwanie
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Czyn, wielki czyn - w sprawnosci są pustym oznaczeniem. Znaleźć zastosowanie lub wywalić.
Nazwa... Jakoś mi nie leży. Może ogniomistrz? Bo tak ogniowiec to ja nie wiem co to jest.
Nazwa... Jakoś mi nie leży. Może ogniomistrz? Bo tak ogniowiec to ja nie wiem co to jest.
phm. Dominik Jan Domin HR
Klerycki Krąg Harcerski WICEK im. bł. ks. phm. Stefana Wincentego Frelichowskiego
Hufiec ZHP Toruń
Klerycki Krąg Harcerski WICEK im. bł. ks. phm. Stefana Wincentego Frelichowskiego
Hufiec ZHP Toruń
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Janusz Sikorski
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Ziemi Tyskiej
- Chorągiew: Śląska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
Tak ogniomistrz... czyli stopień w dawnej straży pożarnej...
Jesli chodzi o czyn i wielki czyn to jeśli komuś niepotrzebne to nie musi zwracać uwagi na to. Ale sa środowiska w których to jedna z ważniejszych rzeczy
.
To ma zastosowanie Dominiku. A że nie dla wszystkich to trudno
Jesli chodzi o czyn i wielki czyn to jeśli komuś niepotrzebne to nie musi zwracać uwagi na to. Ale sa środowiska w których to jedna z ważniejszych rzeczy

To ma zastosowanie Dominiku. A że nie dla wszystkich to trudno

hm. Janusz Sikorski HR
Redaktor Naczelny czasopisma "Harcerz Rzeczypospolitej"
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
W artylerii teżsikor pisze:Tak ogniomistrz... czyli stopień w dawnej straży pożarnej...

Maciej Pietraszczyk 503-664-824
hsg@zhp.pl; maciej.pietraszczyk@strazgraniczna.pl
Nad sruby korouhev zavlála, to v¹ak neznaèÃ, ¾e je tam sláva,
v¹em vìrným poka¾dé nesmÃrnou sÃlu a jednotu dává,
ve znaku kalich, v kalichu vÃra, jen pravda vÃtìzÃ, v pravdì je sÃla.
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
Mnie też się bardziej podoba "Ogniomistrz".
A swoją drogą - skąd ten CZYN i WIELKI CZYN? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, może jestem nieobeznana, ale że ze mnie ciekawskie jajo, to ładnie proszę o wyjaśnienie
Jakie jest tego źródło?
Z kolei zadania tej sprawności kojarzą mi się z wymaganiami Leśnego Wampum (czyli w sumie niedaleko od "zwitka"). Niektóre byłyby dla mnie mordercze, np. 7, no ale sprawność mistrzowska to mistrzowska - nikt nie mówi, że jest łatwo. Ogólnie mi się podoba, jest atrakcyjna i ładnie wpasowuje się w metodykę wędrowniczą
A swoją drogą - skąd ten CZYN i WIELKI CZYN? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, może jestem nieobeznana, ale że ze mnie ciekawskie jajo, to ładnie proszę o wyjaśnienie

Z kolei zadania tej sprawności kojarzą mi się z wymaganiami Leśnego Wampum (czyli w sumie niedaleko od "zwitka"). Niektóre byłyby dla mnie mordercze, np. 7, no ale sprawność mistrzowska to mistrzowska - nikt nie mówi, że jest łatwo. Ogólnie mi się podoba, jest atrakcyjna i ładnie wpasowuje się w metodykę wędrowniczą

funkcyjna 81 Bydgoskiej Drużyny Wędrowniczej "Sztorm"
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Jak zauważyli Maciek i Sikor "Ogniomistrz" ma całkiem innego znaczenie vide "Ogniomistrz Kaleń". To tak jakby sprawność umiejętnie pełniącego straż nazwać Strażakiem.
A sama sprawność misiębardzo.

Ostatnio zmieniony 05 sty 2008, 16:39 przez s00hy, łącznie zmieniany 1 raz.
phm Rafał 's00hy'Suchocki HO
www.natropie.zhp.pl
Szczep 206 WDHiGZ "WołodyjowscY"
-=[ www.citygames.pl ]=- I love this Game
www.natropie.zhp.pl
Szczep 206 WDHiGZ "WołodyjowscY"
-=[ www.citygames.pl ]=- I love this Game
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Mnie też się podobuje.s00hy pisze:Jak zauważyli Maciek i Sikor "Ogniomistrz" ma całkiem innego znaczenie vide "Ogniomistrz Kaleń". To tak jakby sprawność umiejętnie pełniącego straż nazwać Strażakiem.![]()
A wracając do nazwy, to słowo "strażacy" oznacza tych, co pełnią straż. Inna rzecz, że obecnie ma ono konkretną konotację znaczeniową i użycie "strażak graniczny" byłoby śmieszne.
Podobnie jest z ogniomistrzem

Maciej Pietraszczyk 503-664-824
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Janusz Sikorski
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Ziemi Tyskiej
- Chorągiew: Śląska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
¬ródło czynów i wielkich czynów tkwi w... metodyce puszczańskiej. To są instrumenty puszczańskie. Możliwym jest połączenie naszych instrumentów i puszczańskich jednakże wymaga to sporej wiedzy i roztropności. W przypadku omawianej sprawności wydaje mi sie że zostało zrobione to prawidłowo.mima pisze:Mnie też się bardziej podoba "Ogniomistrz".
A swoją drogą - skąd ten CZYN i WIELKI CZYN? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, może jestem nieobeznana, ale że ze mnie ciekawskie jajo, to ładnie proszę o wyjaśnienieJakie jest tego źródło?
hm. Janusz Sikorski HR
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Mimo, skoro wspominasz Zwitek to zapewne znasz ten tytuł. Zatem w tej książce dowiesz się czym są czyny i w. czyny.mima pisze:Mnie też się bardziej podoba "Ogniomistrz".
A swoją drogą - skąd ten CZYN i WIELKI CZYN? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, może jestem nieobeznana, ale że ze mnie ciekawskie jajo, to ładnie proszę o wyjaśnienieJakie jest tego źródło?
Z kolei zadania tej sprawności kojarzą mi się z wymaganiami Leśnego Wampum (czyli w sumie niedaleko od "zwitka").
Słowo ogniomistrz kojaży mi się ze strażakiem czy żołnierzem. Celuję w Ogniowca i przy takiej nazwie dla tej sprawności pozostaję.
Spróbujmy wspólnie zaproponować sprawności dla pozostałych poziomów.
"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)
Może konkurs na nazwę? 

phm. Mariusz Milka
Harcerski Klub Krótkofalowców Podróżników "ZORZA"
http://www.zorza.eu
od stycznia 2007 do września 2008 - Szef Inspektoratu Łączności GK ZHP
http://lacznosc.harcerz.com (dawniej http://lacznosc.zhp.pl)
Harcerski Klub Krótkofalowców Podróżników "ZORZA"
http://www.zorza.eu
od stycznia 2007 do września 2008 - Szef Inspektoratu Łączności GK ZHP
http://lacznosc.harcerz.com (dawniej http://lacznosc.zhp.pl)
nowoczesne kuchnie warszawa