Zadaj pytanie - odpowiemy w CZUWAJ!
Od numeru październikowego "Czuwaj" stworzyliśmy nową rubrykę pt. "Kto pyta...".
Chcemy, aby ukazywały się w niej odpowiedzi na pytania z różnych dziedzin stawiane przez instruktorów w Internecie, w mailach do redakcji czy podczas rozmaitych instruktorskich spotkań.
Na otrzymane pytania będziemy starali się uzyskać szybką i rzetelną odpowiedź odpowiednich instruktorów z władz naczelnych Związku, a nastepnie zamieszczać pytania wraz z odpowiedziami w najbliższym numerze CZUWAJ.
Zatem: jeśli chcesz uzyskać odpowiedź z pierwszej ręki - zadaj swoje pytanie!!!
Pamiętaj: KTO PYTA - NIE BŁĄDZI!!!
Chcemy, aby ukazywały się w niej odpowiedzi na pytania z różnych dziedzin stawiane przez instruktorów w Internecie, w mailach do redakcji czy podczas rozmaitych instruktorskich spotkań.
Na otrzymane pytania będziemy starali się uzyskać szybką i rzetelną odpowiedź odpowiednich instruktorów z władz naczelnych Związku, a nastepnie zamieszczać pytania wraz z odpowiedziami w najbliższym numerze CZUWAJ.
Zatem: jeśli chcesz uzyskać odpowiedź z pierwszej ręki - zadaj swoje pytanie!!!
Pamiętaj: KTO PYTA - NIE BŁĄDZI!!!
Czuwaj!
hm. Grzegorz Całek
komendant Hufca Warszawa-Żoliborz (grzes@zhp.waw.pl)
redaktor naczelny "Czuwaj" (naczelny@czuwaj.pl)
hm. Grzegorz Całek
Ile wynosi pełna roczna składka do WOSM w przeliczeniu na 1 członka ZHP płci męskiej?
Ile wynosi pełna roczna składka do WAGGGS w przeliczeniu na 1 członka ZHP płci żeńskiej?
------
Odpowiedź na powyższe pytania przygotowujemy do numeru grudniowego "Czuwaj".
Zachęcam do lektury!
Ile wynosi pełna roczna składka do WAGGGS w przeliczeniu na 1 członka ZHP płci żeńskiej?
------
Odpowiedź na powyższe pytania przygotowujemy do numeru grudniowego "Czuwaj".
Zachęcam do lektury!

Czuwaj!
hm. Grzegorz Całek
hm. Grzegorz Całek
JESTEM DRUŻYNOWĄ ŻEńSKIEJ DRUŻYNY MŁODSZOHARCERSKIEJ.W MOJEJ DRUŻYNIE MAM 15 DZIEWCZĄT W WIEKU 12-15 LAT.DZIEWCZYNKI UCZA SIę W SZKOŁACH PODSTAWOWYCH I GIMNAZJACH.JAK POWINNA WYGLĄDAć MOJA DRUŻYNA PO WPROWADZENIU REFORMY W HARCERSTWIE WZGLEDEM REFORMY SZKOLNICTWA?(MIESZKAM W MAŁYM MIEŚCIE,GDZIE OPRÓCZ MOJEJ DRYŻYNY JEST JESZCZE TYLKO JEDNA MŁODSZOHARCERSKA-I TO W INNYM SZCZEPIE!!!) PRZECIEŻ NIE MOGę PO PROSTU"POZBYć SIę"TYCH DZIEWCZĄT,KTÓRYCH WIEK NIE BęDZIE ODPOWIEDNI DO DANEGO POZIOMU HARCERSKIEGO...???!!! KKKR.
Na powyższe pytanie także odpowiemy w numerze grudniowym "Czuwaj".
Zdradzę tutaj tylko tyle, że nie ma powodów do niepokoju!
Zdradzę tutaj tylko tyle, że nie ma powodów do niepokoju!

Czuwaj!
hm. Grzegorz Całek
hm. Grzegorz Całek
Informuję, że - zgodnie z obietnicą - w grudniowym numerze "Czuwaj" zostały zamieszczone odpowiedzi na pytania hedery i Dominika.
Zachęcam do lektury!!!
Zachęcam do lektury!!!

Czuwaj!
hm. Grzegorz Całek
hm. Grzegorz Całek
chodziło mi oto ze ratownik z grupy PCK posiada legitymacje lub idyfikator ktorym sie moze posłuzyc ...
nie twierdze ze harcerze nie sa szkoleni według norm UE , bo teraz obojetnie jaki kurs np. spawacza jest na normach UE...hihi
wiem ze tez niemoge sie wylegitymowac jako harcerz... i to moze jest złe ,kto to wie ..
--
HO Piotr Widera-Drużynowy 9PDH"LEKKA STOPA" Szczep ZHP "MILLENIUM" Hufiec Lubliniec
Pozdrawiam wszystkich wszech i obec...CZUWAJ!!!!

nie twierdze ze harcerze nie sa szkoleni według norm UE , bo teraz obojetnie jaki kurs np. spawacza jest na normach UE...hihi
wiem ze tez niemoge sie wylegitymowac jako harcerz... i to moze jest złe ,kto to wie ..
--
HO Piotr Widera-Drużynowy 9PDH"LEKKA STOPA" Szczep ZHP "MILLENIUM" Hufiec Lubliniec
Pozdrawiam wszystkich wszech i obec...CZUWAJ!!!!
Instrukcja w sprawie organizacji i zasad działania szczepu stanowi jednoznacznie, że:
"10. Szczep powinien zrzeszać co najmniej 3 podstawowe jednostki organizacyjne."
Najważniejsze jest więc, czy spełniacie to wymaganie!
Zachęcam do poczytania przywołanej instrukcji:
http://www.dokumenty.zhp.org.pl/download_6/10140001.rtf
"10. Szczep powinien zrzeszać co najmniej 3 podstawowe jednostki organizacyjne."
Najważniejsze jest więc, czy spełniacie to wymaganie!
Zachęcam do poczytania przywołanej instrukcji:
http://www.dokumenty.zhp.org.pl/download_6/10140001.rtf
Czuwaj!
hm. Grzegorz Całek
hm. Grzegorz Całek
To pytanie pojawiło się w czasie konferencji na II Ogólnopolskim Zlocie Zuchowców "WILCZEK'03" w Szczecinie:
Jak radzić sobie z syndromem "wypalenia" u instruktorów, jak radzić sobie z tym u samego siebie, co robić, żeby tym, którzy pracują raz, potem znowu, potem od początku, a potem raz jeszcze, bo "trzeba" na koniec jeszcze się chciało chcieć???
[Edytowany przez wioora dnia 18.03.2003 o 23:07 GMT]
Jak radzić sobie z syndromem "wypalenia" u instruktorów, jak radzić sobie z tym u samego siebie, co robić, żeby tym, którzy pracują raz, potem znowu, potem od początku, a potem raz jeszcze, bo "trzeba" na koniec jeszcze się chciało chcieć???
[Edytowany przez wioora dnia 18.03.2003 o 23:07 GMT]
wiewi00ra
phm.Marta Drozd
Hufiec ZHP Szczecin-Dąbie
---------------------------------
"Drogę wyznacza się idąc..."
phm.Marta Drozd
Mam prośbę: czy możesz jeszcze raz sprecyzować problem - bez skrótów myślowych i możliwie najbardziej precyzyjnie. OK?
Wówczas będę mógł zastanowić się, co z tym zrobić.
Wówczas będę mógł zastanowić się, co z tym zrobić.

Czuwaj!
hm. Grzegorz Całek
hm. Grzegorz Całek
Podaje, jak było zapisane:
- syndrom "wypalenia"
*u siebie
*w namiestnictwie
W dyskusji padały takie hasła i pytania: jak zapobiegać (wypaleniu)? jak motywować ludzi do działania?
Co zrobic, żeby nie wykorzystywać wciąż tych samych osób (jak zaktywizować niedziałających, a odciążyć "wiecznie gotowych"?)
Niestety, nie powiem Ci co poeta mial na myśli - "ja tu tylko pisze"
.
- syndrom "wypalenia"
*u siebie
*w namiestnictwie
W dyskusji padały takie hasła i pytania: jak zapobiegać (wypaleniu)? jak motywować ludzi do działania?
Co zrobic, żeby nie wykorzystywać wciąż tych samych osób (jak zaktywizować niedziałających, a odciążyć "wiecznie gotowych"?)
Niestety, nie powiem Ci co poeta mial na myśli - "ja tu tylko pisze"

wiewi00ra
phm.Marta Drozd
phm.Marta Drozd
Z zainteresowaniem śledzę ostatnie wydarzenia w ZHP i wokół niego, chętnie więc znalazłbym w "Czuwaj!" odpowiedzi na liczne pytania zadawane także przez użytkowników tego forum...
Dlaczego z funkcji w NSH zrezygnował dh. hm. Stanisław Iwaniuk?
Jakie są plany druha odnośnie harcerskiej przyszłości?
...może jakiś wywiad...
Jaka jest sytuacja finansowa Chorągwi Opolskiej?
A jak całego związku?
I dlaczego zła?
Co miało miejsce w rzeszowskiej drużynie, której drużynowy został przez Gazetę Wyborczą oskarżony o molestowanie seksualne swoich podopiecznych?
Co się dalej dzieje z tą sprawą?
...może jakieś śledztwo dziennikarskie...
Kiedy ZHP wyemituje obligacje, ile, o jakiej wartości?
Na odpowiedzi (w Czuwaj!) czekam z niecierpliwością.
[Edytowany przez myfa dnia 26.03.2003 o 13:55 GMT]
Dlaczego z funkcji w NSH zrezygnował dh. hm. Stanisław Iwaniuk?
Jakie są plany druha odnośnie harcerskiej przyszłości?
...może jakiś wywiad...
Jaka jest sytuacja finansowa Chorągwi Opolskiej?
A jak całego związku?
I dlaczego zła?
Co miało miejsce w rzeszowskiej drużynie, której drużynowy został przez Gazetę Wyborczą oskarżony o molestowanie seksualne swoich podopiecznych?
Co się dalej dzieje z tą sprawą?
...może jakieś śledztwo dziennikarskie...
Kiedy ZHP wyemituje obligacje, ile, o jakiej wartości?
Na odpowiedzi (w Czuwaj!) czekam z niecierpliwością.
[Edytowany przez myfa dnia 26.03.2003 o 13:55 GMT]
phm. Bartosz Myszkowski
Już odnoszę się kolejno do postawionych pytań:
* Dlaczego z funkcji w NSH zrezygnował dh. hm. Stanisław Iwaniuk?
- To jest sprawa prosta: zrezygnował, bo został do tego zmuszony (czytaj: propozycja nie do odrzucenia).
* Jakie są plany druha odnośnie harcerskiej przyszłości?
* ...może jakiś wywiad...
- Sorry, ale nie będę z tego druha robił bohatera!!!
* Jaka jest sytuacja finansowa Chorągwi Opolskiej?
* A jak całego związku?
* I dlaczego zła?
* Kiedy ZHP wyemituje obligacje, ile, o jakiej wartości?
- W majowym numerze planuję rozmowę ze Skarbnikiem, w której - mam nadzieję - zostanie dokładnie przedstawiony stan Związku, a ściślej stan zadłużenia Związku. Miało to iść już w kwietniu, ale teraz dałem rozmowę na temat uchwały nr 45 GK w sprawie "Zasad jednolitych..." - bo są one gorącym tematem (co zresztą widać na Forum).
* Co miało miejsce w rzeszowskiej drużynie, której drużynowy został przez Gazetę Wyborczą oskarżony o molestowanie seksualne swoich podopiecznych?
* Co się dalej dzieje z tą sprawą?
* ...może jakieś śledztwo dziennikarskie...
- Na pewno nie będziemy robić sledżtwa dziennikarskiego, chyba że... (ale nie zapeszajmy!). Generalnie - jako miesięcznik - prawdopodobnie już w czerwcu podejmiemy szerzej temat granic pomiędzy zwykłymi relacjami instruktor-harcerka, a molestowaniem.
To tyle. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak zachęcić do czytania najbliższych numerów!
* Dlaczego z funkcji w NSH zrezygnował dh. hm. Stanisław Iwaniuk?
- To jest sprawa prosta: zrezygnował, bo został do tego zmuszony (czytaj: propozycja nie do odrzucenia).
* Jakie są plany druha odnośnie harcerskiej przyszłości?
* ...może jakiś wywiad...
- Sorry, ale nie będę z tego druha robił bohatera!!!
* Jaka jest sytuacja finansowa Chorągwi Opolskiej?
* A jak całego związku?
* I dlaczego zła?
* Kiedy ZHP wyemituje obligacje, ile, o jakiej wartości?
- W majowym numerze planuję rozmowę ze Skarbnikiem, w której - mam nadzieję - zostanie dokładnie przedstawiony stan Związku, a ściślej stan zadłużenia Związku. Miało to iść już w kwietniu, ale teraz dałem rozmowę na temat uchwały nr 45 GK w sprawie "Zasad jednolitych..." - bo są one gorącym tematem (co zresztą widać na Forum).
* Co miało miejsce w rzeszowskiej drużynie, której drużynowy został przez Gazetę Wyborczą oskarżony o molestowanie seksualne swoich podopiecznych?
* Co się dalej dzieje z tą sprawą?
* ...może jakieś śledztwo dziennikarskie...
- Na pewno nie będziemy robić sledżtwa dziennikarskiego, chyba że... (ale nie zapeszajmy!). Generalnie - jako miesięcznik - prawdopodobnie już w czerwcu podejmiemy szerzej temat granic pomiędzy zwykłymi relacjami instruktor-harcerka, a molestowaniem.
To tyle. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak zachęcić do czytania najbliższych numerów!

Czuwaj!
hm. Grzegorz Całek
hm. Grzegorz Całek
nowoczesne kuchnie warszawa