o co chodzi w komunikacie Ministra
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
I tu czai się widmo powstania setek małych stowarzyszeń, fundacji typu "Koło Przyjaciół 1 DH Koziołki", które dostaną status OPP i powstaną właśnie po to, aby konkrentne pieniądze konkretnych ludzi trafiały do konkretnej drużyny. Paranoja, aby w jednym związku zakładać inne tylko po to, aby te pierwsze wspierać finansowo..
Co więc ta 1 DH Koziołki powinna zrobić, aby otrzymać od swoich sojuszników 1%?
Co więc ta 1 DH Koziołki powinna zrobić, aby otrzymać od swoich sojuszników 1%?
To by była dopiero piramidalna BZDURA!!!19kldh pisze:To "mają pecha" chyba że "awaryjnie" wykorzystają do tego GK ZHP. Pod warunkiem że GK pójdzie na "układ" że wpłaty z urzędów skarbowych z terenu choragwi przekaże do danej choragwi.skaut5 pisze:a jeśli dana chorągiew nie zdąży zdobyć statusu OPP??? to co ???
Kowlak
------------------------
http://www.zhp24.net - ciekawe teksty, ciekawi ludzie, czytaj, komentuj, pisz
http://www.kowlak.blox.pl
------------------------
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Czesław Przybytek
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Kraków-Krowodrza
- Chorągiew: Krakowska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
Chyba wszyskie chorągwie powinny zdążyć z uzyskaniem statusu OPP, ale tak z ciekawosci ...kowlak pisze:To by była dopiero piramidalna BZDURA!!!19kldh pisze:Pod warunkiem że GK pójdzie na "układ" że wpłaty z urzędów skarbowych z terenu choragwi przekaże do danej choragwi.
dlaczego byłaby to "... piramidalna BZDURA!!! ..." (np. gdyby opóźnienie było z przyczyn niezależnych od chorągwi) ?
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Bardzo komplikuje ....sikor pisze:Co nie zmienia sytuacji że się nam pozyskanie środków z 1% mocno komplikuje (w pjo)
Zastanawiam się czy GK ZHP mogłaby zapytać w MF czy jest możliwe by KCh po otrzymaniu przelewu z danego urzędu skarbowego, mogła wystąpić o "zbiorówkę" zawierającą zestawienie kwot cząstkowych wraz z "przypisamymi im NIP-ami ?
Wtedy nawet "gołe" oświadczenia (zawierajace NIP i kwotę) faktycznie mogłyby rowiązać problem (łatwość weryfikacji).
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, 09:12 przez 19kldh, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
ja ciągle tego nie rozumiem... czy to wszystko oznacza, że np.:
1. czy ja jako podatnik wypełniając w tym roku deklarację i wpłacając 1% na ZHP nie mogę wskazać konkretnej, jak do tej pory, jednostki lecz tylko chorągiew???
2. czy ja oko prowadzący jednostkę na którą ktoś wpłacił 1% muszę teraz znaleźć tego kogoś sam, dostać od niego potwierdzenie i z takim plikiem potwierdzeń (zebranych w czasie licznych pielgrzymek po rodzicach, znajomych, przyjaciołach i wypytywaniem czy aby na pewno wpłacili i czy mają może potwierdzenie?) muszę się stawić w KCH i tam mogą ale nie muszą mi tych pieniędzy udostępnić???
1. czy ja jako podatnik wypełniając w tym roku deklarację i wpłacając 1% na ZHP nie mogę wskazać konkretnej, jak do tej pory, jednostki lecz tylko chorągiew???
2. czy ja oko prowadzący jednostkę na którą ktoś wpłacił 1% muszę teraz znaleźć tego kogoś sam, dostać od niego potwierdzenie i z takim plikiem potwierdzeń (zebranych w czasie licznych pielgrzymek po rodzicach, znajomych, przyjaciołach i wypytywaniem czy aby na pewno wpłacili i czy mają może potwierdzenie?) muszę się stawić w KCH i tam mogą ale nie muszą mi tych pieniędzy udostępnić???
"jeśli zobaczysz iskrę w oczach zucha, dokonaj wszelkich starań by nie zagasła lecz stała się wędrownicza watrą" /Michał Gławdel/
kl. phm skaut5
www.puszcza.net
www.drezdenko.zhp.pl
kl. phm skaut5
www.puszcza.net
www.drezdenko.zhp.pl
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Przykładowo w PIT-36 jest "moduł" "P" w którym wpisuje się tylko nazwę i KRS danego (tylko jednego !) OPP.skaut5 pisze:ja ciągle tego nie rozumiem... czy to wszystko oznacza, że np.:
I nic więcej wpisać się nie da.
Obawiam się że tak, a co gorsza że KCh moze zrobić "unik".skaut5 pisze:2. czy ja oko prowadzący jednostkę na którą ktoś wpłacił 1% muszę teraz znaleźć tego kogoś sam, dostać od niego potwierdzenie i z takim plikiem potwierdzeń (zebranych w czasie licznych pielgrzymek po rodzicach, znajomych, przyjaciołach i wypytywaniem czy aby na pewno wpłacili i czy mają może potwierdzenie?) muszę się stawić w KCH i tam mogą ale nie muszą mi tych pieniędzy udostępnić???
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, 09:57 przez 19kldh, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Dlatego warto by GK ZHP zapytała o to w MF (Ministerstwe Finansów).cienik pisze:Tylko pytanie, czy US może takowe informacje udzielać (nawet, jeśli jest to OPP, na które podatnik przekazał pieniądze). Obawiam się, że niekoniecznie. Czy istnieje jakiś inny sposób dojścia, które pieniądze w chorągwi są mojego sojusznika?
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Nie, nie wyjdzie licho. Uproszczenie procedur dla podatników może wręcz oznaczać jeszcze większy przypływ pieniędzy (od wieków wiadomo, że ludzie są leniwi
).
Oczywiście przy zachowaniu obecnego poziomu promocji 1% przez środowiska (których lokalne kampanie są skuteczniejsze niż ogólnopolska - bo skierowana do konkretnych ludzi, co nie oznacza, że ogólnopolska jest be - jest inna, czujecie różnicę, nie?). A raczej skoro pieniądze będą się zatrzymywać na chorągwiach, to drużyny zmniejszą dynamikę swoich kampanii. Co w efekcie da bilans na zero. Ale te "zero" to będzie rzeka kasy... Dla chorągwi.

Oczywiście przy zachowaniu obecnego poziomu promocji 1% przez środowiska (których lokalne kampanie są skuteczniejsze niż ogólnopolska - bo skierowana do konkretnych ludzi, co nie oznacza, że ogólnopolska jest be - jest inna, czujecie różnicę, nie?). A raczej skoro pieniądze będą się zatrzymywać na chorągwiach, to drużyny zmniejszą dynamikę swoich kampanii. Co w efekcie da bilans na zero. Ale te "zero" to będzie rzeka kasy... Dla chorągwi.
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
To nie wyjdzie na zero. Wystarczy popatrzyć jakie kwoty szły w poprzednich latach na GK a jakie na jednostki...
O tym jak skuteczna może być lokalna kampania przekonał się mój szczep w tym roku, kiedy po akcji promocyjnej mimo że organizowanej na ostatnią chwilę, zebrana z 1% kwota była czterokrotnie większa niż średnio w poprzednich latach, a dwukrotnie większa od poniesionych na kampanię kosztów (nie mówiąc o tym ile przy jej przygotowaniu nauczyli się harcerze i kadra naszego szczepu) - wystarczyły jedne sensowne warsztaty z pozyskiwania środków.
Niestety w przyszłym roku to już nierealne...
O tym jak skuteczna może być lokalna kampania przekonał się mój szczep w tym roku, kiedy po akcji promocyjnej mimo że organizowanej na ostatnią chwilę, zebrana z 1% kwota była czterokrotnie większa niż średnio w poprzednich latach, a dwukrotnie większa od poniesionych na kampanię kosztów (nie mówiąc o tym ile przy jej przygotowaniu nauczyli się harcerze i kadra naszego szczepu) - wystarczyły jedne sensowne warsztaty z pozyskiwania środków.

Niestety w przyszłym roku to już nierealne...
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, 23:09 przez magister_71, łącznie zmieniany 1 raz.
---- www.i-militaria.com ----
Militaria, mundury historyczne, bojówki w niskich cenach dla Twojej drużyny!!!
Militaria, mundury historyczne, bojówki w niskich cenach dla Twojej drużyny!!!
Oczywiście, że mogę. Bo nie widzę żadnych powodów, żeby uznawać, że wpłaty z województwa opolskiego będą dotyczyły akurat woj. opolskiego. Nie ma przyczyn niezależnych od chorągwi w przypadku OPP. Co rozumiesz przez takie przyczyny?19kldh pisze:Chyba wszyskie chorągwie powinny zdążyć z uzyskaniem statusu OPP, ale tak z ciekawosci ...kowlak pisze:To by była dopiero piramidalna BZDURA!!!19kldh pisze:Pod warunkiem że GK pójdzie na "układ" że wpłaty z urzędów skarbowych z terenu choragwi przekaże do danej choragwi.
dlaczego byłaby to "... piramidalna BZDURA!!! ..." (np. gdyby opóźnienie było z przyczyn niezależnych od chorągwi) ?
Niestety nie mam w najbliższych dniach czasu żeby jakoś szeroko rozpisać się o 1% i wziąć udział w dyskusji ale za kilka dni obiecuję, że to uzupełnię. Na tą chwilę tylko mogę stwierdzić, że wszelkie pomysły o tym, że US przekaże OPP jakąkolwiek listę to mrzonki. Podobnie jak opowieści Twojego Czesiu komendanta chorągwi o tym, że uzyska informacje jakie wpłaty były z terenów danego hufca.
Jedyne możliwości identyfikacji wpłat i ich przekazania do hufców i do drużyn to oświadczenie osoby wpłacającej i zaufanie. Jestem pewien, że chorągwie poradzą sobie z identyfikacją tych osób i podejmą słuszne decyzje o przekazywaniu środków do pjo. Jak już kiedyś wspominałem pisałem o tym http://kowlak.blox.pl/2007/02/1-w-2008-roku.html
Kowlak
------------------------
------------------------
nowoczesne kuchnie warszawa