Pytanie o różnice
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Tak sobie przeglądam informacje o usłudze i...
Czy ta oferta, poza domenami, różni się czymś od standardowego pakietu google?
i tak przy okazji, z czystej ciekawości - zakładając, że jednostka ma już swoje konto mailowe, kalendarz i dokumenty w google - czy istnieje możliwość przemianowania konta na zhp.net.pl?
i tak przy okazji, z czystej ciekawości - zakładając, że jednostka ma już swoje konto mailowe, kalendarz i dokumenty w google - czy istnieje możliwość przemianowania konta na zhp.net.pl?
pwd. Piotr Kołodziejski
Hufiec Łódź-Śródmieście
Zespół ds. Wsparcia Technicznego
Wydział Nowych Technologii GK
Hufiec Łódź-Śródmieście
Tak, konto @zhp.net.pl nie jest tzw. google account. Zatem nie masz dostępu np. do bloggera, statystyk, google reader i innych bajerów. Ale możesz dokonać rejestracji konta @zhp.net.pl jako google account i już będzie dostęp. Jest to niejako niezależna usługa w naszej domenie z pewnymi ograniczeniami. Ale bardzo dużymi możliwościami integracji z innymi usługami nad czym pracujemy.Czytacz pisze:Tak sobie przeglądam informacje o usłudze i...
nie jest to konto, niezależne od @gmail.comCzytacz pisze:i tak przy okazji, z czystej ciekawości - zakładając, że jednostka ma już swoje konto mailowe, kalendarz i dokumenty w google - czy istnieje możliwość przemianowania konta na zhp.net.pl?
ALE, można zmienić właściciela dokumentów, a dane z kalendarza przenieść do nowego kalendarza. A także forwardować pocztę z konta @gmail.com na @zhp.net.pl. Więc chwilka pracy i można migrować usługi. Napiszę na ten temat instrukcję, ale chwilowo brak czasu

-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Pytanko z innej beczki:
jak mamy na googlu galerie HSP, to czy można je przekwalifikować na zhp.net.pl?
Maciej Pietraszczyk 503-664-824
hsg@zhp.pl; maciej.pietraszczyk@strazgraniczna.pl
Nad sruby korouhev zavlála, to v¹ak neznaèÃ, ¾e je tam sláva,
v¹em vìrným poka¾dé nesmÃrnou sÃlu a jednotu dává,
ve znaku kalich, v kalichu vÃra, jen pravda vÃtìzÃ, v pravdì je sÃla.
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
@bobik - nie do końca mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o różnice między udostępnianymi usługami. Czy mając kalendarz lub pocztę w zhp.net.pl będę miał jakąś inną funkcjonalność tych usług, czy jest to w zasadzie to samo, tylko pod inną nazwą?
Mniemam, że dalsze plany rozszerzenia usług są w drodze, ale chodzi mi o chwilę obecną. Czy między kalendarzem i pocztą na zhp.net.pl a google jest jakaś różnica? (poza logiem
)
Mniemam, że dalsze plany rozszerzenia usług są w drodze, ale chodzi mi o chwilę obecną. Czy między kalendarzem i pocztą na zhp.net.pl a google jest jakaś różnica? (poza logiem

pwd. Piotr Kołodziejski
Hufiec Łódź-Śródmieście
Hufiec Łódź-Śródmieście
niestety w ramach zhp.net.pl, nie ma jeszcze opcji galerii, być może ta usługa zostanie kiedyś włączona dla wszystkich usług w ramach apps lub my uruchomimy taką usługę wykorzystując konta @zhp.net.pl. Jest to jakiś pomysł do puliMaciek P pisze:Pytanko z innej beczki:

AhaCzytacz pisze:@bobik - nie do końca mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o różnice między udostępnianymi usługami. Czy mając kalendarz lub pocztę w zhp.net.pl będę miał jakąś inną funkcjonalność tych usług, czy jest to w zasadzie to samo, tylko pod inną nazwą?
Mniemam, że dalsze plany rozszerzenia usług są w drodze, ale chodzi mi o chwilę obecną. Czy między kalendarzem i pocztą na zhp.net.pl a google jest jakaś różnica? (poza logiem)

-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Proszę, to i filmidła by się przydałybobik pisze:niestety w ramach zhp.net.pl, nie ma jeszcze opcji galerii, być może ta usługa zostanie kiedyś włączona dla wszystkich usług w ramach apps lub my uruchomimy taką usługę wykorzystując konta @zhp.net.pl. Jest to jakiś pomysł do puliMaciek P pisze:Pytanko z innej beczki:
jak mamy na googlu galerie HSP, to czy można je przekwalifikować na zhp.net.pl?tnx.

coś jak "http://harcerska.tv" co się budujeMaciek P pisze:Proszę, to i filmidła by się przydały

-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:

-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
hm... nie przekonaliście mnie do tego, żeby poświęcić swój czas, energię, cierpliwość na to by łazić przez najbliższe miesiące do chorągwi i prosić o wysłanie do ZI maila, żeby skorzystać z tych "rarytasów".... Na razie mi się nie opłaca...
"Jeśli zobaczysz iskrę w oczach zucha dokonaj wszelkich starań by nie zgasła, gdy ujrzysz dogasający żar w spojrzeniu wędrownika pozwól mu zapłonąć na nowo"
------------------------------------------------------------------
Harcerski Krąg Akademicki "Czogori" w Olsztynie
------------------------------------------------------------------
Harcerski Krąg Akademicki "Czogori" w Olsztynie
Dokładnie w tym, o czym pisała wcześniej Magheru:
Naprawdę szkoda energii na dotarcie do osoby, która dysponuje dostępem do jedynie słusznego konta mailowego (tym bardziej, że z tego konta na co dzień nie korzysta). Zapewne jestem za mało wytrwała, ale właściwie już się poddałam ;/Magheru pisze:hm... nie przekonaliście mnie do tego, żeby poświęcić swój czas, energię, cierpliwość na to by łazić przez najbliższe miesiące do chorągwi i prosić o wysłanie do ZI maila, żeby skorzystać z tych "rarytasów".... (...)
Ostatnio zmieniony 10 lip 2008, 11:00 przez r_40, łącznie zmieniany 1 raz.
hm. Grażyna Szyndel
Druhno, ale jak rozumiem problem nie jest ten sam co 'Magheru'.r_40 pisze:Dokładnie w tym, o czym pisała wcześniej Magheru:
(...)
Naprawdę szkoda energii na dotarcie do osoby, która dysponuje dostępem do jedynie słusznego konta mailowego (tym bardziej, że z tego konta na co dzień nie korzysta). Zapewne jestem za mało wytrwała, ale właściwie już się poddałam ;/
Jak rozumiem w pierwszym przypadku dotyczy to niechęci do wysłania zgłoszenia, tworzenia problemów, opieszałości - nie otrzymaliśmy jednak zgłoszenia o takim problemie więc chwilowo nie mamy co interweniować.
W druhny przypadku problem jest inny, hufiec - chorągiew , nie korzysta z konta komunikacji wewnętrznej ZHP. Dlaczego nie wiem ? Czy hufiec otrzymał dane dostępowe do konta - zostały przekazane chorągwią.
Czy załatwienie dostępu do konta jest skomplikowane ? otóż nie. Jeżeli chorągiew do której hasła do kont zostały przekazane nie posiada ich, zgłasza się do wsparcia technicznego helpdesk@zhp.pl z prośba o zmianę hasła do konta. Zwrotnie w max 24 godziny otrzyma odpowiedź z danymi do hasła (zwykle jest to raczej kilka godzin albo kilkanaście minut - niezależnie od dnia).
Nikt po stronie ZI nie utrudnia, ani nie przeciąga żadnej procedury. Odpowiedzi są udzielane możliwie szybko i przez cały dzień nie kiedy także w nocy - o czym druhna już się przekonała.
Nikt także nie utrudnia, stosujemy te same standardy od czasu wprowadzenia kont komunikacji wewnętrznej ZHP.
nowoczesne kuchnie warszawa