Projekt komentarza do Prawa Harcerskiego
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
No i zgadzamy się we wszystkim 

Maciej Pietraszczyk 503-664-824
hsg@zhp.pl; maciej.pietraszczyk@strazgraniczna.pl
Nad sruby korouhev zavlála, to v¹ak neznaèÃ, ¾e je tam sláva,
v¹em vìrným poka¾dé nesmÃrnou sÃlu a jednotu dává,
ve znaku kalich, v kalichu vÃra, jen pravda vÃtìzÃ, v pravdì je sÃla.
Czuwaj! Uf ale sie rozpisaliście.
Podobają mi sie Ci co się ze mną nie zgadzają w 99%, ale w 1% tak. Natomiast Ci co mój projekt krytykują w czambuł, to moim zdaniem zwykły "beton".
Wkurzam sie gdy ktoś tylko rzuca slogan, ale z kolei tyle co Ty Drogi Alku, nie będę pisał, ponieważ takiej ilości treści nie jestem w stanie cierpliwie przeczytać, nawet ja.
Tylko napiszę, że statystyki podają; na skrzyżowaniach dróg równorzędnych bez żadnych znaków, jest o wiele mniej wypadków, niż na oznakowanych światłami itp.
Może by tak trochę wiary w człowiek co?
Pozdrawiam! Czuwaj!
Ten dla którego efektywna nauka płynie z przyszłości, a nie z przeszłości.
Podobają mi sie Ci co się ze mną nie zgadzają w 99%, ale w 1% tak. Natomiast Ci co mój projekt krytykują w czambuł, to moim zdaniem zwykły "beton".
Wkurzam sie gdy ktoś tylko rzuca slogan, ale z kolei tyle co Ty Drogi Alku, nie będę pisał, ponieważ takiej ilości treści nie jestem w stanie cierpliwie przeczytać, nawet ja.
Tylko napiszę, że statystyki podają; na skrzyżowaniach dróg równorzędnych bez żadnych znaków, jest o wiele mniej wypadków, niż na oznakowanych światłami itp.
Może by tak trochę wiary w człowiek co?
Pozdrawiam! Czuwaj!
Ten dla którego efektywna nauka płynie z przyszłości, a nie z przeszłości.
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Nauka płynie z doświadczenia. Jakim cudem można mieć doświadczenie z przyszłości? Wot, zagadka zoologiczna. To tak tytułem rzucania sloganami. Oczywiście, twoje ostatnie zdanie jest klasycznym sloganem, z którego nic nie wynika, poza bełkotem. Bo z tego, co się nie wydarzyło nie można wyciągnąć żadnych wniosków, czyli nie może z tego płynąć żadna nauka. Logika się kłania. No, chyba, że postępujemy jak przedszkolak, który nie je szpinaku, bo nie lubi, a nie lubi, bo nie spróbował, a nie spróbował, bo nie lubi. Dla niego nauka też płynie z przyszłości.
A teraz serio. Może zamiast bulwersu i nic nie wnoszących sofizmatów odniósłbyś się do moich i Maćka konkretnych argumentów? Tak byłoby bardziej po harcersku.
A teraz serio. Może zamiast bulwersu i nic nie wnoszących sofizmatów odniósłbyś się do moich i Maćka konkretnych argumentów? Tak byłoby bardziej po harcersku.
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Doradco - zauwaz ze gdyby nie przeszłośc nie było by przyszłości .... to tak na marginesie.
Wielokrotnie juz prze 100 lat próbowano zmieniac czy tez ingerowac w P i PH. Paradoksalnie wtedy kiedy było ono najbardziej na "nie" wiekszośc chciała po "STAREMU".
Nie chce tu uchodzić za Ortodoksa ale ... przypowieśc biblijna mi sie tu nasuwa ( ta o pierwszym kamieniu )
Wielokrotnie juz prze 100 lat próbowano zmieniac czy tez ingerowac w P i PH. Paradoksalnie wtedy kiedy było ono najbardziej na "nie" wiekszośc chciała po "STAREMU".
Nie chce tu uchodzić za Ortodoksa ale ... przypowieśc biblijna mi sie tu nasuwa ( ta o pierwszym kamieniu )
To co jest piękne jest zawsze w naszej duszy więc nie mów że pustkę nosisz w sobie zerknij w głąb siebie a dostrzeżesz tam piękno całego świata.
Pwd. Arkadiusz Brych HO
Członek KRH Hufca
Drużynowy 95GDH "Cytadela" im mjr Henryka Dobrzańskiego "HUBAL"
Członek Założyciel Kręgu Starszyzny "Odrodzenie"
Pwd. Arkadiusz Brych HO
Członek KRH Hufca
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Rozwiń proszę Twoją myśl z ingerowaniem w P i PHarex30 pisze:Doradco - zauwaz ze gdyby nie przeszłośc nie było by przyszłości .... to tak na marginesie.

Natrualną rzeczą jest to że wszystko ewoluuje i się zmienia. Ja jestem za przemyślanymi zmianami a nie trwaniu w czymś co trąci archaizmem. Tak, chodzi mi o PH.
phm. Łukasz Kordyzon HR
Przewodniczący KSW przy 8 KSDHiZ im. Zawiszy Czarnego "Czarny Szczep"
Członek ZKK Hufca Kielce Południe
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
LukaszCK poszukaj w starych statutach pewnie znajdziesz sporo tego
Dzisiaj czytałem na którymś z portali artykuł dotyczący buntu nastolatków i obecnego jego zaniku. I tak mi się coś zdaje ze to być może jest klucz do dyskusji. Ewolucja społeczna, inne oczekiwania, dostępność wiedzy ( internet ), powoduje ze ideały harcerskie ( te staromodne z Zawiszą Czarnym na czele ) nie są ciekawe.
Jednak jak słyszę od dzieciaków ze mają problemy z historią, przyrodą ...... to pojawia się pole do pracy lub zgodnie z hasłem roku 2010 pole służby.
I taka mała refleksja. Na biwaku zimowym w zeszłym roku ( moim pierwszym po 20 latach przerwy ) na kominku podczas gawędy mówiłem o przyjaźni, braterstwie.... na końcu złożyłem podziękowania mojemu przyjacielowi, bratu .... Maciejowi. Ktoś próbował policzyć łzy ...... niewielu było twardych.
Traktujmy poważnie PH i P. Dajmy dzieciakom przykład taki harcerski przykład.

Dzisiaj czytałem na którymś z portali artykuł dotyczący buntu nastolatków i obecnego jego zaniku. I tak mi się coś zdaje ze to być może jest klucz do dyskusji. Ewolucja społeczna, inne oczekiwania, dostępność wiedzy ( internet ), powoduje ze ideały harcerskie ( te staromodne z Zawiszą Czarnym na czele ) nie są ciekawe.
Jednak jak słyszę od dzieciaków ze mają problemy z historią, przyrodą ...... to pojawia się pole do pracy lub zgodnie z hasłem roku 2010 pole służby.
I taka mała refleksja. Na biwaku zimowym w zeszłym roku ( moim pierwszym po 20 latach przerwy ) na kominku podczas gawędy mówiłem o przyjaźni, braterstwie.... na końcu złożyłem podziękowania mojemu przyjacielowi, bratu .... Maciejowi. Ktoś próbował policzyć łzy ...... niewielu było twardych.
Traktujmy poważnie PH i P. Dajmy dzieciakom przykład taki harcerski przykład.
To co jest piękne jest zawsze w naszej duszy więc nie mów że pustkę nosisz w sobie zerknij w głąb siebie a dostrzeżesz tam piękno całego świata.
Pwd. Arkadiusz Brych HO
Członek KRH Hufca
Pwd. Arkadiusz Brych HO
Członek KRH Hufca
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Ale ja chcialbym zebys podparl swoje stwierdzenie jakimis konkretami
nie dysponuje czasem na szukanie tego, a skoro juz napisales to mysle ze nie bedzie problemu z rozwinieciem 

phm. Łukasz Kordyzon HR
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Ciesze się ze chciałbyś ... i wiem ze oboje wiemy o czym mówię/pisze. Jak widzę masz większa wiedzę ( patrząc na posiadane szarże domniemywam że posiadasz tej wiedzy odpowiednio więcej ). Tak dla przykładu:LukaszCK pisze:Ale ja chcialbym zebys podparl swoje stwierdzenie jakimis konkretaminie dysponuje czasem na szukanie tego, a skoro juz napisales to mysle ze nie bedzie problemu z rozwinieciem
1. Harcerz służy Polsce i dla Niej sumiennie spełnia swoje obowiązki.
2. Harcerz chce zmieniać siebie i świat na lepsze.
3. Harcerz stara się rozumieć siebie, rozwija swoje zdolności i zamiłowania.
4. Harcerz chce wiedzieć więcej niż wie, umieć więcej niż umie.
5. Harcerz myśli samodzielnie i działa skutecznie.
6. Harcerz jest uczciwy, dzielny i odpowiedzialny, można na niego liczyć.
7. Harcerz jest życzliwy, uczynny i opiekuńczy.
8. Harcerz jest gospodarny, szanuje pracę własną i innych.
9. Harcerz poznaje i chroni przyrodę.
10. Harcerz dba o sprawność i zdrowie, nie ulega nałogom, nie pali tytoniu, nie pije napojów alkoholowych, nie próbuje narkotyków.
Pwd. Arkadiusz Brych HO
Członek KRH Hufca
Pwd. Arkadiusz Brych HO
Członek KRH Hufca
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Doradco czy ja zaliczam się do tych z jednym procentem czy tych "czambułowców"Doradca pisze:Czuwaj! Uf ale sie rozpisaliście.

a tak serio - nie miej mi za złe że się tak rozpisuje - po prostu wydaje mi się że temat P i P jest dla mnie jak i dla naszej organizacji ważny i nie wyobrażam sobie takiej waznej dyskysji traktować po łebkach
to forum ma mimo wszystko jakiś większy cel niż tylko danie szansy każdemu wrzucić kilka swoich zdań - jeżeli zaś dyskutujemy o PiP to jest to dobry moment aby przekonać kogoś do swojego zdania
odnosząc się zaś do argumentów:
z tymi statystykami które podałeś masz całkowitą rację - upraszczanie zasad jest dobrym kierunkiem
tylko przemyśl poważnie swój argument - skrzyżowanie bez znaków i sygnalizacji dziąłające w oparciu o tzw. zasadę prawej ręki to nie jest miejsce gdzie ufa się kierowcom i ich dobrej woli - tam obowiązują konkretne przepisy - tyle tylko że te najrpostsze
i ja byłbym wielce rad gdyby tym właśnie było nasze PH -najrpopstszym zbiorem norm dającym odpowiedzi jasne i czytelne - albo masz kogoś po prawej rece i mu ustępujesz albo nie masz i możesz jechać
żadnych czerwonych świateł z małą zieloną strzałką dającą prawo do wyjątku z którego 99% korzysta niezgodnie z przepisami (bo nikt poza kursantami i zdającymi egzmian nie zatrzymuje pojazdu przed zielona strzałką mimo że jest taki obowiązek)
zatem podany przez Ciebie argument w moim mniemaniu potwierdza iż potzrebne nam jest jasne i czytelne PH które mówi "postępuj tak i tak, to wolno a tego nie"
mam zatem nadzieję że rezygnacja z tych wszystkich "dodatkowych znaków" "dodatkowych świateł" faktycznie tak jak w pokazanej przez Ciebie statystyce zmniejszyliczbę "kolizji" z prawem harcerskim
dalej Doradco piszesz o zmianach społecznych - tu zgoda pełna - ogromne zmiany na przestrzeni ostatnich... no własnie dekad lat - trudno powiedzieć - faktem na pewno jest że zmiany te postępowały zawsze i nadal postępują - z tą wszakzę różnicą że jeśli keidyś zmianay tylko POSTęPOWAŁY to obecnie GALOPUJĄ i nie zawsze za nimi nadążamy
ale czy zmiany te powodują aż tak ogromne przewartościowanie- trudno mi powiedzieć
wydaje mi się że człowieka prawdomównego zawsze będzie się cenić bardziej niż kłamcę i osobę której zdanie nie znaczy nic (bo sama swego zdania nie szanuje) zatem ten Zawisza tylko utożsamia tą zasadę
dane mi było niedawno znów przyjmować Przyrzeczenie jednej harcerki i znów widziałem jak po powtórzeniu trześci przyrzeczenia po słowach "na słowie harcerza polegaj jak na ZAWISZY" po raz kolejny zobaczyłem łzy w oczach młodego kilkunastoletniego człowieka... czyli jednak nadal jest to coś co może być ważne - ja wiem że to żaden argument - ale trochę przełamuje stereotyp o tej zupełnie innej niż kiedyś młodzieży etc.
a dla nas najważniejsze jest to co pisze Arex... dajmy przykład
Ostatnio zmieniony 07 sty 2010, 08:50 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
Per Concordia Ad Victoria
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Też to czytałem i niekoniecznie zgodzę się z twoją konkluzją. Właśnie to, że bunt nie jest już w modzie jest dla nas jakąś szansą. A żeby Zawisza był żywym przykładem, wystarczy w fajnej formie go przybliżyć harcerzom. Tylko, że do tego to sami instruktorzy muszą mieć wiedzę, a z tym bywa różnie.arex30 pisze:LukaszCK poszukaj w starych statutach pewnie znajdziesz sporo tego![]()
A więc? Chociażby zestaw gawęd poświęconych poszczególnym problemom ujętym w PH.
Przykładowo "w każdym widzi bliźniego" u nas przedstawia się przez pryzmat patrona drużyny, czyli Jacka Bartosiaka, uczestnika akcji wyciągania amerykańskich agentów z Iraku. Podkreślamy fakt, że w momencie wykonywania tej operacji, Amerykanie należeli do wrogiego bloku wojskowego, czyli Bartosiak (zresztą, wcześniej harcerz) ratował życie wrogów. A więc mimo, że z nimi walczył, poszedł ich ratować, gdy potrzebowali. Co więcej, w całej operacji (wbrew filmowi "Samum") nikt nie zginął, ani nie odniósł obrażeń. Czyli nawet wrogów - jeśli się zdarzy, że ich mamy - należy szanować.
Tak, przy okazji Zawiszy, to zwrot "polegać na słowie" ma szersze znaczenie, niż tylko dotrzymywanie danego słowa. Obejmuje bowiem także prawdomówność. A więc, gdybyśmy chcieli podmienić "na słowie harcerza polegaj jak na Zawiszy", to musielibyśmy napisać:
Harcerz jest prawdomówny i rzetelny, dotrzymuje słowa i brzydzi się kłamstwem. Nie skłamie nawet wtedy, gdy prawda jest niebezpieczna dla niego.
I to też byłoby tylko liźnięcie tematu. Dlatego obowiązujący zapis jest lepszy. Zawiera bowiem większą pulę postaw i zasad moralnych, niż jakikolwiek opis. Wystarczy odpowiednio wykorzystać postać Zawiszy Czarnego (nawet odbajkowionego), żeby dobrze pracować z tym punktem.
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Bardzo ludzki, bardzo żywy Zawisza Czarny jest przedstawiony na kartach powieści "Narrenturm"Andrzeja Sapkowskiego (pierwsza część "trylogii husyckiej").
Szczep "Leśni" Poznań / 11 PDH "Tajga" www.lesni.fla.pl
"Harcerz Rzeczypospolitej" www.hr.bci.pl
Historia harcerstwa P-ń NM www.historiahpnm.jdm.pl
RPM 21 http://rpm21.socjum.pl
"Harcerz Rzeczypospolitej" www.hr.bci.pl
Historia harcerstwa P-ń NM www.historiahpnm.jdm.pl
RPM 21 http://rpm21.socjum.pl
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
A ja tak z innej beczki w temacie Zawiszy.
Wyobraźmy sobie cudowny czas narzeczeństwa, chwile potem slubowanie przed Bogiem.... za lat kilka - proza zycia....... i dylemat harcerza, instruktora.
Wyobraźmy sobie cudowny czas narzeczeństwa, chwile potem slubowanie przed Bogiem.... za lat kilka - proza zycia....... i dylemat harcerza, instruktora.
Pwd. Arkadiusz Brych HO
Członek KRH Hufca
Pwd. Arkadiusz Brych HO
Członek KRH Hufca
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Janusz Sikorski
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Ziemi Tyskiej
- Chorągiew: Śląska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
A jako że wielu nie chce się czytać, bo lenistwo już dawno wkradło sie pomiędzy harcerzy... Informuję że można sobie sprawic tą powiść w formie audiobook-a. Kosztuje 4 dychy ale realizacja jest wyśmienita. 100 aktorów to naprawdę duży zespół
Świetna muzyka i klimat średniowiecznej inkwizycji.

hm. Janusz Sikorski HR
Redaktor Naczelny czasopisma "Harcerz Rzeczypospolitej"
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
Redaktor Naczelny czasopisma "Harcerz Rzeczypospolitej"
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Jaki dylemat? Bo nie za bardzo rozumiem. Możesz sprecyzować?arex30 pisze:A ja tak z innej beczki w temacie Zawiszy.
nowoczesne kuchnie warszawa