StaryWilk pisze:Nie, przedwojenni instruktorzy czytywali "zwitek" już w latach 1913-21....w oryginale,
Dlaczego tylko w tych latach? co się działo dalej?
StaryWilk pisze:no i tak to sobie tłumaczyli, co miało swe odbicie w terminologii, niejako w Polsce utrwalonej zanim przyszło do przekładu o którym mówimy, co zresztą ujawnia się w licznych fragmentach różnie przekładanych, mniej lub bardziej udatnie. x Kazimierz Lutosławski w swym "Skautingu, jako systemie wychowania" , W-wa 1913, podaje cały szereg woodcrafterskich pozycji
Czy miałeś kiedyś dostęp do takiego Zwitka? Poproszę o kopię bibliografii "Skautingu..." Lutosławskiego.
Przypominam sobie, ze Milan nie miał pojęcia o przedwojennych tłumaczeniach Zwitka.
Raz jeszcze pragnę zaznaczyć, że z tłumaczenia słowa Svitek pochodzi z czeskiego.
Kiedyś rozmawiałem z R. Bokackim. Twierdził, że miał w swoich zbiorach fragmenty Zwitka wydane przez jakieś środowisko KIHAM ale pozostała mu jedynie bibliografia z tej książki. (już kiedyś wspominałem Ci Piotrze o tej sprawie)
StaryWilk pisze:, Owena, Woodwarda i innych, nie mówiąc o Adamie CIOŁKOSZU, który Setona...... chłonął w latach 20 -stych.
Owen Jones i Marcus Woodward są autorami kapitalnej książki przyrodniczej pod tytułem Woodcraft, ale nie była to sensu stricto książka o metodyce puszczańskiej.
StaryWilk pisze:Czytałeś "Harcerstwo oniemiałe" ? Dzięki za posądzenie o infantylność, mogłeś gorzej - w moim wieku np o zdziecinienie. Rafał, nie jesteś jedynym "guru" puszczaństwa:D
Tak, czytałem.
Daleki jestem od kreowania się na jakiegoś kierownika tego tematu. Jestem zaledwie skromnym adeptem leśnej mądrości.
Panowie! Możemy spać spokojnie. Wzrosty frekfencji w puszczańskich kręgach nam nie grozi. Dziwie się jednak, że jako instruktorzy nie wyciągacie wniosków z doświadczeń.
Czuję sukces na polu harcerskich kółek przyjaźni posko-unijnych (granty dofinansowania!

niż wzrost zainteresowania leśną mądrością.
Jeśli ta dyskusja ma wzbudzić zainteresowanie przyszłej klienteli Zwoju kory brzozowej to z przyjemnością będę bił w ten dzwon.